Hírek

2016.08.15. 13:05

Itt a pontos lista: ezeket a kocsikat lopják Fejérben

Fehérvár-Budapest – Országosan és Fejér megyében is Fordból lopták el a legtöbbet az év első felében, a Volkswagen, az Opel, illetve megyénkben a Renault van még fent a „dobogón”. Egyébként évek óta nem loptak ilyen kevés kocsit.

Házi Péter

Tavasszal mi is beszámoltunk, arról, hogy rövid időn belül több Fordot is elloptak Fehérváron, akár azt is érezhettük, mintha „megrendelésre" dolgoztak volna a tolvajok. Nos, a rendőrség adatai szerint ez akkor öt ilyen márkájú autó ellopását jelentette, ami azért nem nevezhető veszélyesen soknak. Az Országos Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre viszont most megküldte nem csak az országos, de a Fejér megyére vonatkozó statisztikát is, amiből kiderül, országosan is a fentebb említett márka áll a lista élén. (Ez persze nem véletlen, hiszen ebből a típusból az átlagosnál jóval több fut az ország útjain.)

Nézzük tehát az adatokat: Fejér megyében júniusig huszonhét személygépkocsi körözését rendelték el lopás miatt, ebből nyolc Ford, öt Reanult és négy Opel márkájú. BMW-ből hármat kötöttek el, ezen kívül például egy-egy Audit, Volkswagent és érdekes módon egy Daihatsut is elvittek, mégpedig nem a saját kulcsukkal. (Egy Kia, egy Skoda, egy Mitsubishi és egy Peugeot is szerepel a körözött autók listáján.)

Az országos körözési listát elemezve pedig az látható, hogy amíg Suzuki egyáltalán nem szerepel a megyei listán, országosan hetvenhét Suzukit loptak el, amivel a márka éppen csak lecsúszott a dobogóról. Bronzérmes az Opel lett nyolcvan elkötött példánnyal, az ezüstöt a Volkswagen kaphatná kilencvenegy darabbal és a Ford állhatna a dobogó legfelső fokára, összesen 128 elvitt autóval.

A prémium márkának számító BMW-ből  ötvennégyet, a hasonló kategóriájú Audiból negyvennégyet lovasítottak meg. Mivel azonban a rendőrség nem adja ki a gyártmányon túl azt, hogy pontosan  melyik típusokról és hány éves autókról van szó, így nem tudhatjuk, hogy az egy-két éves, felsőkategóriás autókat vagy a hat-nyolc éves kocsikat viszik-e például alkatrésznek. Egy biztos: az év első hat hónapjában lopás miatt 835 személyautó körözését rendelte el a rendőrség. (Ebben természetesen nincsenek benne azok a korábban eltulajdonított kocsik, amelyeket esetleg még mindig keresnek.)

Persze, nincs még vége az évnek, de a  fél évre vetített nyolcszáz lopás körüli adat   igen kedvező. Pláne, ha összevetjük azzal, hogy 2012-ben 5637 személykocsit loptak el,  2013-ban 4683, 2014-ben 3796 tűnt el, tavaly pedig 2414-et kötöttek el a kocsitolvajok.

A kiugróan legtöbb autót,  úgyis mondhatnánk, tízből kilencet a budapesti XI. és XIV. kerületben kötnek el. Az egyik netes autós szaklap azt is megnézte, hogy az utakon futó márkákból arányaiban mennyit lopnak. Ezek alapján minden 1183 BMW-re jut egy lopás, az Audi esetében minden 1476. autót lopják el, Fordnál 1849 autóra, Toyotánál 1864 autóra jut egy lopás,  Renault-ból pedig minden 2992. autó lehet veszélyben.

A HERMON Körözési Nyilvántartási Rendszerben regisztrált, 2016. I-VI. havi időszakban lopás miatt elrendelt személygépkocsi körözések száma Fejér megyében gyártmány szerint

Sorszám:

Gyártmány:

Ellopott személygépkocsik száma:

1.

FORD

8

2.

RENAULT

5

3.

OPEL

4

4.

BMW

3

5.

AUDI

1

6.

DAIHATSU

1

7.

KIA

1

8.

MITSUBISHI

1

9.

PEUGEOT

1

10.

SKODA

1

11.

VOLKSWAGEN

1

A HERMON Körözési Nyilvántartási Rendszerben regisztrált, 2016. I-VI. havi időszakban lopás miatt elrendelt személygépkocsi körözések gyártmány szerinti TOP 10-es listája

Sorszám:

Gyártmány:

Ellopott személygépkocsik száma:

1.

Ford

128

2.

Volkswagen

91

3.

Opel

80

4.

Suzuki

77

5.

Toyota

69

6.

Renault

66

7.

BMW

54

8.

Audi

44

9.

Skoda

42

10.

Peugeot

20

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!