Hírek

2013.07.19. 09:06

Itt mindenki lehet sztár! - Daganatos gyermekek a Pelikán-Ház Erdei Iskolában

Seregélyes – Idén 10. alkalommal fogadta a Pelikán-Ház Erdei Iskola a magyar gyermekonkológiai centrumok kis lakóit, a daganatos betegségben, leukémiában szenvedő, már gyógyuló, és gyógyult gyermekeket. Az idei egyhetes program megszámlálhatatlanul sok önkéntes munkájának, felajánlásának eredményeként valósulhatott meg. Múlt vasárnaptól szombatig 43 gyermek vehette birtokába az erdei iskolát, s ismerte meg annak varázslatos hangulatát.

Miskei Anita

Minden ember életének megvannak a maga személyes tragédiái, félelmei, az örökké ott leselkedő rettegés. Egy szülő életében éppen ilyen az, amikor kiderül, gyermeke beteg. Sokan vannak azonban az orvosokon, nővéreken kívül, akik segítő kezet nyújtanak a bajban, s arra törekednek, hogy ezeknek a gyermekeknek is örömet szerezzenek, életüket élményekkel gazdagítsák. Talán éppen ez az oka annak, hogy Seregélyes Elzamajorba évről évre visszavágynak a daganatos beteg gyermekek. A seregélyesi emberek, civilek ugyanis olyan örömmel fogadják őket, amitől szinte mindenről megfeledkeznek, barátokra találnak, szerelmesek lesznek.

A daganatos gyermekeket Seregélyesen a Siófoki Fúvós Egyesület is meglátogatta, Ujfalusi Péter vezetésével adtak koncertet a kicsiknek (Fotó: Miskei Anita)

Idén már hagyományosan tízedik alkalommal a Pelikán-Ház Erdei Iskola térítésmentesen biztosított szállást és szakmai programokat a még kezelés alatt álló daganatos gyermekeknek és gyógyulófélben lévő társaik számára. Ferencz Klára, az erdei iskola munkatársa, motorja, civil szervező pedig áldozatos munkájával mindent megtett annak érdekében, hogy mások is felismerjék a program fontosságát. Persze a seregélyesieket egy percig sem kellett győzködni, ahogy korábban, úgy idén is helyt álltak.

- A SOTE Játszóház Alapítvány, a Tündérek Alapítvány, a seregélyesi civil közösség és többek között Sára-Gombás Kinga körmendi közjegyző helyettesnek köszönhető, hogy a gyerekek eljuthattak Seregélyesre – mondta Garami Miklós, a SE II.sz. Gyermekkórház onkológiai osztályának főorvosa és egyben a SOTE Játszóház Alapítvány vezetője.

. Elmondta, az erdei iskola programja több pontban is kapcsolódik a beteg gyermekek rehabilitációs programjához, amit a közösségek felajánlásának eredményeként kirándulásokkal, sportfoglalkozásokkal egészíthettek ki az idén.

– Az erdei iskolába másodjára, harmadjára, vagy már negyedszer is visszatérő gyermekek egész héten arról áradoztak, hogy ilyen klassz még egyetlen erdei iskolás program sem volt. Íjászkodhattak, volt lovaglás, kenuzás, jártak kalandparkban, bobozhattak a gyerekek, s persze a lovaskocsizás sem maradhatott el. Utóbbi olyan népszerű volt, hogy a helyieken csüngtek a gyermekek, a kis kocsik időről időre megteltek. Szakemberként azonban azt mondhatom, a legnagyszerűbb az erdei iskola programjában az, hogy a daganatos gyermekeknek lehetőséget teremt arra, hogy a sportokban, táncban kipróbálják magukat, sikeresen és legfőképp aktívan vegyenek részt épp úgy, mint a hétköznapokon egészséges társaik. Itt nem közösítik ki őket, nem bátortalanodnak el azért, mert gyengébbek, sőt! Itt mindenki lehet sztár – emelte ki Garami Miklós.

Megszámlálhatatlanul sok izgalmat tartogattak az erdei iskolás programok, íjászkodtak, lovagoltak és kézműveskedtek is a gyerekek (Fotó: Miskei Anita)

- Idén önkéntesek segítségével jöhetett létre a program, amiben a mentőápolók, nővérek és orvosok csapata épp úgy részt vett, mint a civilek, támogatók. A gyerekek számára az erdei iskolás hét hosszú időre szóló élmény. Itt 6-18 éves gyermekek vannak együtt, akik az ország minden pontjáról érkeztek. Barátokra találnak, szerelmesek lesznek, olyan élményekkel gazdagodnak, amiből a kórházi kezelések alatt kimaradnak – fűzte hozzá Sára-Gombás Kinga. Míg Ferencz Klára a Pelikán-Ház Erdei Iskola programjairól szólva hozzáfűzte, szakmai munka is folyt a gyerekekkel, a vízi sportok mellett megismerkedtek a Fertő vidékével, kézműveskedtek, bogarászáson és víziskorpió vadászaton, tehenészet látogatáson is részt vettek.

Lehetne tízből tíz is - jegyzet

Hajdu Szabolcs egy budapesti kisfiú, aki negyedik alkalommal járt a Pelikán-Ház Erdei Iskolában. Napjai ma már úgy telnek, ahogyan egy átlagos tíz-tizenkét éves gyermeké, vannak barátai, a suli is megyeget, igaz becsúsztak hármasok is a bizonyítványba. Az erdei iskola egyhetes programját azonban nem hagyná ki jövőre sem. Itt különleges ő is, barátai is. Még mások, mint a többiek, de arcán a mosoly épp olyan, mint azoké a gyerekeké, akik a kórház rideg magányát, a hófehér falak látványát nem ismerik. Szabolcs és az erdei iskolában járó gyermekek szerencsések. Ahogy az orvosok mondják, tízből nyolc daganatos gyermek szerencsés. Egyszer talán tízből tíz gyermek és családja lehet majd az

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!