Hírek

2015.10.02. 16:47

Ittas sofőr miatt haltak meg - A billenő plató valósággal leborotválta a buszt a sofőr oldalán

Székesfehérvár, Seregélyes – Visszaállították a 62-es út mellett a 38 évvel ezelőtt szörnyű balesetben elhunyt szegedi főiskolások emlékművét.

Klecska Ernő

1977 április 30-án szörnyű baleset történt a 62-es főút 38-as kilométerénél. Fura egybeesés: éppen 38 évvel ezelőtt. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola hallgatóit szállító busz oldalát tarolta le egy teherautó – az ittas sárosdi sofőr által vezetett Zil billenő platója leborotválta a másik jármű oldalát. A szülők emlékművet állítottak a balesetben elhunyt négy lánynak, ezt az út szélesítésekor és felújításakor ideiglenesen elbontottak.

A 38 évvel ezelőtti tragédiát egy ittas teherautó sofőr okozta. Áldozata négy fiatal lány, Krommer Éva, Kalmár Edit, Boruzs Ilona és Tóth Margit életét vesztette, a busz vezetőjét is életveszélyes állapotban szállították a kórházba.

Az emlékművet az útfelújítás után pénteken áldották meg. Az ünnepségen, ahol egy emlékfa ültetésével és koszorúzással emlékeztek meg a tragédiáról, a fehérvári önkormányzat nevében Molnár Tamás tanácsnok, a szegedi nevében Kalmár Gábor kabinetfőnök, az emlékmű gondozását elvállaló Krajczáros Alapítványtól Németh István kurátor helyezett el koszorút az emlékmű talapzatánál. A megyei kormányhivatalt Tanárki Gábor igazgató, a megyei rendőrfőkapitányságot Varga Péter főkapitány képviselte.

A megemlékezésen Marsi István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja beszélt a 38 évvel ezelőtt történtekről. Mint mondta a főiskolás kémiatanár hallgatók Dunaújvárosban, Százhalombattán és Székesfehérváron voltak vegyi üzemeket látogatni és hazafelé tartottak ár a 62-es számú főúton, amikor a baleset megtörtént. Visszaemlékezése szerint a város határában egy vaslemezeket szállító teherautó kezdte előzni a buszt, annak rakománya azonban nem volt rögzítve és az szinte letarolta a hallgatókat szállító buszt. A sofőr ittas is volt – hangsúlyozta.

Lapunk archív, 1977. május 3-i számában – a május 1-jei ünnep miatt az április 30-án történt tragédiáról csak ekkor számolt be S. Boda András kollégánk – az áll, hogy a teherautó szemből érkezett. Egyes szemtanúk szerint a Zil már korábban is az út közepén haladt, a busz vezetője pedig hiába akarta az ütközést elkerülni, nem sikerült neki. A vétkes sofőr, aki Sárosdon lakott, az áldozatokkal volt egyidős. A FÁÉV cég kocsiját vezette. Előző este brigádbuliban volt, majd reggel is ivott, a balesetkor pedig éppen egy targoncás kollégáját vitte volna haza – „feketén".

A szülők később emlékművet állítottak a balesetben elhunyt lányoknak, ezt azonban az út szélesítésekor és felújításakor ideiglenesen elbontották, ma ismét mementóként áll.

Hagyták vezetni

A sárosdi sofőr ittasan ült az autóba. Ez tény. mint ahogy az is, hogy legalább fél tucat ember tudta ezt, s hagyta. A Fejér Megyei Hírlap a baleset utáni napokban kiderítette: az illető nem volt italos ember . Április 29-én a Videoton étteremben volt brigádrendezvény, a sofőr állítása szerint ott pár üveg sört ivott. Lekéste a buszt, egy barátjánál aludt, reggel ott is lehajtott egy kupica pálinkát. Ezt követően munkába állt, majd kétszer is „kislisszolt" a billenccsel a portán, hogy a vasútra küldték. Második alkalommal egy másnapos, targoncás kollégáját vitte volna haza, aki szabadnapot kért. Ők ketten Seregélyesen bementek a kisvendéglőbe, ahol töményet ittak. A targoncás kolléga itt már át akarta tőle venni a volánt, s amikor kihajtottak az útra, egy kőre hajtva majdnem felborultak a hatalmas kocsival. Nagyjából ezeket állapította meg a bíróság is. Lapunk akkor feltette a kérdést: csak a sofőr a hibás, egyedül? A kollégák, a főnökök, a rendészek és az ismerősök nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!