Hírek

2017.01.21. 17:49

Itthon kifosztották őket, s a németek sem örültek nekik

A hazai svábok elűzésére emlékeztek Fehérváron.

B. Kiss László

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapja alkalmából szervezett szombaton rendezvényt a Királykút emlékházban a megyeszékhely német nemzetiségi önkormányzata. A kitelepítést illetően  meglehetősen nagy egyetértés uralkodott 1945-ban a magyar pártok között. Támogatta annak a gondolatát a Nemzeti Parasztpárt, a kisgazdapárt és a kommunisták is – mutatott rá előadásában Haász Erzsébet.

A kitelepítésnek gazdasági  okai is voltak: Kellett a  föld meg a lakóingatlan a földreformhoz, illetve a Csehszlovákiából kiebrudalt magyaroknak. Kitelepítés helyett helyesebb elűzetésről beszélni – ezt már a megemlékezés másik előadója, Horváth György mondta, aki két, a kiűzetést gyerekként átélt nő visszaemlékezéseit idézte fel. Harmincan szorongtak egy vagonban, nem volt víz, Németországban pedig  cigányoknak nézték a kitelepítetteket, s volt ahol őrt álltak, nehogy   meglopják őket a Magyarországról elűzöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!