Hírek

2017.03.02. 11:42

Klórgázmérgezés az iváncsai uszodában - tizenhét gyerek kórházban!

Iváncsa – Tizenhét általános iskolai gyermek került kórházba csütörtökön reggel, miután klórgázmérgezés miatt rosszul lettek az uszodában.

S. Töttő Rita

Az iváncsai tanuszoda automata vezérlésű számítógépében keletkezett hiba, melynek következtében klórgáz keletkezett a létesítményben. A pusztaszabolcsi általános iskola negyedikes tanulói voltak épp jelen a tanuszodában, amikor a sajnálatos eset történt. Rosszullétükre azonnal felfigyelt a velük lévő pedagógus, így az uszodai alkalmazottak azonnal cselekedhettek: a szellőztetés megkezdésével egy időben értesítették a mentőket, tűzoltókat, rendőrséget is.

A kiérkező szakemberek hamar megállapították, hogy valóban klórgázt nyeltek a gyerekek, akik kórházba is kerültek.

 

Szokásos csütörtök reggeli foglalkozására indult a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola egyik negyedik osztályos csoportja az iváncsai tanuszodába. A huszonkét gyerekkel természetesen pedagógus is érkezett, akinek hamar világos lett, hogy valami nincs rendjén...

– Sápadtak voltak a gyerekek, köhögtek, nem érezték jól magukat – árulta el kérdésünkre Ádámné Farkas Beáta, az iskola igazgatónője. Az uszodában azonnal intézkedtek: szellőztetéssel igyekeztek megszabadulni a jellegzetes szagú klórgáztól. Időközben pedig kiérkeztek a helyszínre a mentők, tűzoltók, rendőrök, majd pedig a munkaügyi felügyelet és az ÁNTSZ szakemberei is csatlakoztak a vizsgálatokat folytatókhoz.

Mikor a helyszínre értünk, még javában zajlottak a meghallgatások, ám addigra egyértelmű lett: az uszodai rendszert működtető számítógép hibásodott meg, amely többek közt azért is felel, hogy mennyi fertőtlenítőszer kerül a vízbe. A klórgáz keletkezése és levegőbe jutása a technikai hiba miatt következhetett be – erősítette meg információnkat Udvardi János, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa is, hozzátéve, hogy a pontos okok még tisztázásra várnak. Igyekeztünk elérni a létesítményvezetőt is, ám ott jártunkkor még a rendőrök hallgatták meg, később pedig telefonon nem sikerült utolérnünk.

László Gyula megyei vezető mentőtiszt megnyugtató választ adott kérdésünkre, amikor a gyerekek felöl érdeklődtünk: kiderült, a tizenhét gyerek nem szenvedett súlyosabb egészségkárosodást, ám a protokoll szerint megfigyelésre be kellett küldeni az érintetteket kórházba.

A későbbiek folyamán az iskola igazgatónője megerősítette azt az információnkat is, mely szerint a megfigyelésre küldött gyerekeknek az éjszakát is bent kell tölteniük a kórházban.

Ha ez alatt az idő alatt nem produkálnak különösebb tüneteket a mérgezésben érintett gyerekek, akkor pénteken már hazamehetnek. Remélhetőleg a hétvégén pedig kiheverik a kellemetlen élményt, amely elsőre nagyon megijesztette mindannyiukat.

FRISS:

Az iváncsai tanuszodában történt klórgázmérgezés azonnali kivizsgálását rendelte el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint az iváncsai tanuszodában jelentkezett műszaki problémát az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok szakemberei elhárították. A felelősség megállapítása tart - fűzték hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!