Hírek

2016.12.03. 14:17

Januártól érzékenyedhet Fehérvár

Székesfehérvár - Új típusú társadalmi érzékenyítő programot indít 2017 elejétől a város, ezt a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapján jelentették be szombaton délután a Városházán.

Kocsis Noémi

Nevében és tartalmában is SZÉP (Székesfehérvári Érzékenyítő Program) a kezdeményezés, mondta el a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester hozzátéve, a városban már eddig is több, a fogyatékkal élőket segítő civil szerveződés működik, őket is szeretnék bevonni a közös munkába, az önkormányzati támogatással induló új programban. Ennek önkormányzati referense Lengyel Zsófia látássérült parasportoló lesz, aki az eseményen azt hangsúlyozta, nem a túlsajnálásról, túlsegítésről szóló befogadás lenne a cél, hanem egy valódi, eredményekben megmutatkozó elfogadás.

- Hiszen fél kézzel, vakként, vagy kerekesszékben, de ugyanúgy élünk, mint mások, ugyanúgy fizetjük be a csekkeket is - mondta a fiatal parasportoló.

Lengyel Zsófia mutatja a jövő év elejétől elinduló program arculati elemeit - a látássérült parasportoló tevékeny szereplője, referense lesz a többlépcsős érzékenyítő kezdeményezésnek  Fotó: Koppán Viktor

A 21. században, egy 21. századi önkormányzatnál nélkülözhetetlen téma kell legyen az érzékenyítés - mondta Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok. A januártól kezdődő munkához sok városi civil szervezet együttes tudása is szükségeltetik.

Januártól a programban dolgozók a város általános iskoláiban az 1., 2. osztályokba látogatnak, hogy a legifjabbaknál kezdjék meg az érzékenyítő munkát. Középtávon az is terv, hogy a városban létrejöjjön egy külön a fogyatékkal élők mindennapjait bemutató központ, egyfajta interaktív tér, amilyen eddig csak Budapesten volt (jelenleg nem működik), így Fehérvár az országban első vidéki kezdeményező lehet e téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!