Hírek

2012.12.03. 19:52

Járhatóak az utak a megyében

Fejér megye – Hétfőn a déli órákban minden út járhatóvá vált a megyében, de a szél és a fagypont körüli hőmérséklet miatt óvatosan kell közlekedni, jeges útbordák okozhatnak nehézséget.

V. Varga József

Polgárdi és Füle között az erős szél a vasárnap éjszaka lehullott pár centiméteres havat az útra fújta több tíz centiméteres vastagságban, ezért hétfőn, a kora reggeli órákban ideiglenesen le kellett zárni a mintegy 2,5 kilométeres útszakaszt a két település között. A 7-es főúton, Polgárdi-Ipartelepnél egy autó az út menti villanyoszlopnak ütközött, amit kidöntött. A műszaki mentésben a székesfehérvári hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók vettek részt. A 7-es főút Lepsény és Polgárdi közötti szakaszán kisteherautó hajtott árokba. Füle felé az úton a lefagyott, havas szakaszokat néhol kásás-vizes részek tarkították, az árokparton hóhalmok magasodtak.

Gubicza József fülei polgármester elmondta, az uralkodó északi széljárás ezen az útszakaszon minden évben, menetrendszerűen hófúvást okoz. A legkritikusabb időszak hétfő hajnalban, kora reggel 5 és 7 óra között volt, az önkormányzat saját árokásó, rakodó gépével azonnal megkezdték az útszakasz tisztítását. Félóránként végig kellett járni a 2-3 kilométeres szakaszt – 8 óra utánra normalizálódott a helyzet. Nem csak a hó, az erős szél is okozott kellemetlen perceket. Szabó- Bisztricz Anett, a Fejér- Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy reggel öt és hét óra között összesen hét alkalommal árokba csúszott, elakadt járművekhez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit Fejér megyében.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr- főkapitányság szóvivője közölte: a 7205-ös út Polgárdi és Füle, a 8126-os út pedig Söréd és Csákberény között balesetek műszaki mentése miatt volt lezárva hétfőn, a reggeli órákban. Szerencsére egyetlen esetben sem történt személyi sérülés. A déli órákra már minden út járhatóvá vált Fejérben. A szél mérséklődésével csökkent a hóátfúvások száma, azonban a fagypont körüli hőmérséklet miatt az utak jegesedésére továbbra is számítani kell – hívták fel a közlekedők figyelmét. Ahogyan arra is, a téli utakon elővigyázatosabban kell autózni, nagyobb követési távolságot kell tartani. 




Polgárdi és Füle között havas világ fogadta hétfőn az autósokat, a szakaszon gyakori a hóátfúvás (Fotó: V. Varga József)



Folyamatosan dolgoznak

A következő napokban a meteorológiai előrejelzés szerint télies útviszonyokra számíthatunk – figyelmeztetett Molnár István. Ha kell, folyamatosan takarítják az utakat. 

– Decemeber 2-án este fél 6 körül északnyugat felől érkezett meg a csapadék Fejér megyébe, ami eleinte havas eső, később hó formájában hullott, a megye északi és nyugati részét érintette. Ezen a részen 5- 10 centi hó esett a hajnali órákig. A csapadékot erős szél, helyenként viharos széllökések kísérték. A hőmérséklet az éjszaka folyamán végig fagypont alatt volt. Az erős szél hétfőn napközben sem csillapodott. Üzemmérnökségeink már vasárnap este megkezdték a síkosságmentesítési, hóeltakarítási munkákat. A munkálatokba a hajnali óráktól egyre több gépet vontak be, reggel 9 órakor már 17 kombinált gép végzett munkát a megye területén – mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.




Söréd és Csákvár között a jégbordás úton több autó, busz is megcsúszott (Fotó: Pati-Nagy Bence)


Hozzátette, az erős szél miatt főként a megye északi és nyugati részén alakultak ki hóátfúvások, amik megnehezítették, és jelenleg is nehezítik a közlekedést. A szél enyhülését az esti órákra várták, addig a gépek a hóátfúvásos szakaszokat folyamatosan tisztították. Az igazgató kiemelte, elzárt település nem volt a megyében, de továbbra is számítani kell hóátfúvásra Dég és Enying, Lovasberény és Bicske, Zámoly és Gánt, valamint Söréd és Csákvár térségében, Fehérvárcsurgónál és Magyaralmásnál. A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 740 kilométer autópálya, 216 kilométer autóút és főút, 398 kilométer csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodik. Munkájukat az útellenőrzések, az állandó mérnökségi diszpécserszolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark segíti. A társasági szabályzat előírja, a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva fél-egyórán belül meg kell kezdeni, és átlagos téli időjárás mellett 2 - 4 óra alatt kell befejezni. Szabályzatuk négy elhárítási fokozatot határoz meg a közlekedési anomáliák megszüntetésére az időjárási körülmények függvényében. 

Ismét meglepett bennünket a december

Megint meglepett bennünket a téli időjárás. A környező országokban több tíz centi hó hullott már, mégsem került hókotró, sem busz, de óvatlan autós sem az árokba. Szlovéniában az érkező téli csapadékot jelezte a meteorológus, s az utak karbantartói indultak, a száraz szakaszokat sózták, aztán a lehulló csapadék elolvadt. Vasárnap éjszaka csak hazánkból volt nehéz kicsúszkálni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!