Hírek

2017.01.17. 16:30

Járvány? Nem mindenhol az influenzaszerű tünetek a jellemzőek

Székesfehérvár - Hivatalosan szerdán teszi közzé a megyei tiszti főorvos az „influenzaügyi helyzetet”, azt, van-e járvány a megyében. Van olyan bölcsi, ahol szinte teljes csoportok hiányoznak.

Házi Péter

Információink szerint az elmúlt hetekhez képest jelentősen romlott az influenzahelyzet, ugyanis a megye területén, több helyen is átlépte az influenzaszerű megbetegedések száma a küszöbértéket. Január 11-én jelentette ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK), hogy Magyarországon is influenzajárvány van, mivel egy hét alatt a duplájára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, ami átlépte a járványküszöböt.

Több városi óvodát, bölcsődét felhívtunk, hogy érdeklődjünk, igaz-e az a hozzánk is eljutott, hír, miszerint minden második gyerek beteg. A Felsővárosi Óvoda helyettes vezetőjének, Kovács Jánosnénak a tájékoztatása szerint már a múlt hét során nagyszámú influenzás megbetegedést jelentettek be az ÁNTSZ felé, a kiscsoport 25 fős létszámából négy gyermek ment kedden oviba. Kedden, január 17-én az összesen 93 ovisból csak 46 jelentkezett volna a névsorolvasáskor, ha lenne ilyen, sőt négy felnőtt kolléga is gyarapította a hiányzók számát. A visszajelzések szerint magas láz és végtagfájdalom jelent meg a gyerekeknél.

A Csemete Gyermekcentrumban nem hiányoznak kirívóan sokan, ugyanakkor az egyik csoportba mindössze két gyermek jött kedden Fotó: Molnár Artúr

Szintén járványszerű a helyzet a Gyöngyvirág Óvodában. Béndek Gáborné kérdésünkre elmondta, hogy a kis illetve a középső csoportokban 50 százaléka hiányzott a gyerkőcöknek, legtöbben felső légúti megbetegedések miatt. Ez ugyan ebben az időszakban törvényszerűen előfordul, de a napokban hirtelen és egy-egy csoportban nagy arányban tapasztalható, ezért valószínűsíthető, hogy valamilyen vírusról van szó.

Mályi Lilla, a Napsugár Óvoda igazgatója viszont szerencsére nem tapasztalt hasonlót, a szokásosnál éppen csak kicsivel több hiányzót számolnak. Az okok egyelőre azonban - szülői visszajelzések hiányában - nem ismertek. A hozzájuk tartozó Nefelejcs Tagóvodában pedig tényleg csekély a hiányzók létszáma, semmi szokatlan nem ütötte fel a fejét. Ugyancsak nem tapasztalta járvány jelét Neubauer Jánosné sem, az Árpád Úti Óvoda igazgatója, aki elmondta, nincs tömeges megbetegedés náluk, sem influenza, sem más miatt.

Hasonlókról számolt be több bölcsőde munkatársa is, Katona-Vass Krisztina, a Százszorszép Bölcsőde vezetője biztosított, hogy szép számmal vannak bent a gyerekek, ahogyan Kertész Gabriella, a 7. számú Bölcsőde vezetője is. Kiss Endréné, a 8. számú Bölcsőde részéről ugyan beszámolhatott már influenzát sejtető tünetekről, de csak néhány gyermek érintett, így járványról nem lehet szó.

- Nyolcvannégy kisgyermek jár a Csemete Bölcsődébe, közülük kedden hatvankilenc gyermeket hoztak az intézménybe a szüleik. Ez az arány nem mondható kiemelkedően rossznak, ám van olyan csoport, ahol mindössze két kisgyermek volt. Nem elsősorban influenza, sokkal inkább valamilyen másik vírus állhat a háttérben, mert elsősorban köhögés, tüsszögés a jellemző, van, akit pedig hányás miatt nem hoztak - számolt be lapunknak Berkes Tímea, a Csemete Gyermekcentrum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!