Hírek

2017.04.22. 07:15

Játék, ami szórakoztat és fejleszt - Legokiállítás Székesfehérváron

Székesfehérvár - A hét végén még rácsodálkozhatunk a Balaton-Bakony Kocka Klub építményeire, csudálatos városaira, vonataira...

Gábor Gina

Nem győztünk hüledezni a Hiemer-házban, ahol elénk tárult az a színes, fantáziadús világ, amelyet a klub tagjai a hosszú évtizedek óta nálunk is töretlenül népszerű Lego-kockákból építettek. - Lego-mániások vagyunk, klubtagjaik jellemzően Komárom-Esztergomból, Veszprémből és Fejér megyéből valók. Mindig másutt találkozunk. Rendszeresen csinálunk kiállításokat, de emellett családi napokat is rendezünk, és együtt játszunk, építünk... Azt is igyekszünk megmutatni a gyerekeknek, hogy miként lehet valamit gondosan megtervezni, mielőtt hozzáfogunk az építéshez.

Egész kis városokat, szép házakat, parkokat,  vasútállomásokat, hidakat, közlekedő autókat,  vonatokat és még sok más egyebet láthatunk  ebben a különös, legóból épített világban, ami  a hétvégén még megtekinthető a Hiemer- házban Fotó: Koppán Viktor

Ez nem csupán egy játék, hiszen egyúttal fejleszti a kreativitást is... - mondta Pallagi László, a klub tagja, aki a kiállításon segített a gyerekeknek irányítani a Lego-vonatokat meg a különleges Lego-robotokat.- Íme, a példa. Nekünk például nem jutott volna eszünkbe, hogy azt a zacskót, amiben a kellékeket tartjuk, a robot segítségével húzogassuk jobbra-balra, mint itt az a fiatalember - mutatott nevetve egy találékony ifjú kiállításlátogatóra, majd hozzátette:

- A kreativitás mellett ez a tevékenység fejleszti a finommotorikus mozgást, no meg a térlátást is. Gyakran előfordul, hogy azok, akik gyerekkorukban „rákattannak" a Lego-építésre, később, felnőttként valamilyen műszaki pályán kötnek ki, mérnökök lesznek.

Persze, Pallagi László azt mondja: mindenekelőtt azt szeretnék, ha a gyerekek örömet találnának a Lego-építésben, ami az egyik alternatívája lehet akár a számítógépezésnek is - hiszen ma sokan inkább ennek a bűvöletében élnek. Arra azért büszkék, hogy a Balaton-Bakony Kocka Klub hivatalosan akkreditált klub - azaz a Lego is elismeri -, efféle szervezet ma Magyarországon rajtuk kívül még négy létezik.

A Hiemer-házban a hétvégén még látható a különös Lego-világ Fotó: Koppán Viktor

Ami a Lego gyár történetét illeti: már a 30-as években létrejött, de akkor még kizárólag fából készült játékokat készítettek. Pallagi László azt mondja, hogy már a 40-es években fából is csináltak olyan építőkockát, ami a mai Legó elődjének tekinthető. Aztán később áttértek a mű-anyag építőkockák gyártására: az első verzióknál a nagyobb építmények még szétestek. Végül fröccsöntött műanyag felhasználásával, 1958-ben indult hódító útjára a ma is ismert és változatlanul igen népszerű építőjáték.

A Lego elsősorban abban hozott újdonságot, hogy a játék minden alkatrésze egy-azon rendszerhez tartozik: minden egyes sorozat jól illeszkedik a többihez. A játékiparban korábban nem gondolkodtak efféle rendszerekben. A Legóban épp az a nagyszerű, hogy az alkatrészek - mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül - összeépíthetők a többi alkatrésszel - tudom meg kalauzomtól. Azok az elemek, amikből mondjuk garázs vagy benzinkút születhet, egy új, másfajta építmény létrehozására is szabadon felhasználhatóak.

A kiállításon egész kis városokat láthatunk, megannyi jópofa, fantáziadús házzal, parkkal, úttal. A nyitott falú építmények szobácskáiban valóságos kis életképeket örökítettek meg, apró figurákkal. De akadnak "lányos" babaházak, lilaszín kastély, de persze várakat védő hadsereggel is találkozhatunk. A vasútépítés is igen népszerű: helyes állomásépület előtt futnak a vonatok, de persze a látogatók a legkülönbözőbb munkagépeket is kíváncsian mustrálják.

- Sokféle téma jelent meg az elmúlt évtizedekben a Lego-ban: a várostól a vonatokon át egészen az űrhajós témáig. Aztán a filmek is hatni kezdtek: mindenekelőtt a Star Wars világa. Először csupa mosoly emberkék szerepeltek a Lego-világban, szándékosan, mert óvakodtak az erőszak minden formájától, a fegyverektől, de aztán idővel ez is változott, alkalmazkodtak a mai elvárásokhoz - mesélte Pallagi László, aki azt mondta, már az egészen kicsik, a 2-5 évesek számára is gyártanak könnyen összeállítható Lego-játékokat, és aztán sorra az összes korosztály talál magának korához illőt. A felnőtteket az egészen összetett gépek, technik-sorozatok, robotok vonzzák.

Kalauzomtól azt is megtudom: ő is gyerekként szeretett bele a játékba, de aztán a számítógép világa "csábította" el, informatikus lett. Talán épp ennek kompenzálásaként maradt hű a legózáshoz - ez az, ami igazi kikapcsolódást nyújt számára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!