Hírek

2013.03.01. 14:44

Játszótér, futólépésekből a gyermekek kiteljesedéséért

Csákvár - Fogyatékkal élő gyermekeknek szeretne játszóteret létrehozni egy anyuka, akinek ötéves kisfia az elhúzódó szülés miatt lett mozgásában akadályozott. A játszóteret futásból valósítanák meg.

Kocsis Noémi

Szokatlan, de jó ötlettel állt elő egy fiatal csákvári anyuka, Szabó Katalin. Saját és a nagyközség más, fogyatékkal élő gyermekeinek szeretne megvalósítani egy speciális játszóeszközökből álló játszóteret. Ha sikerül, ez lesz a megye első ilyenje, amelyet értelmileg, mozgásukban akadályozott gyermekek egyaránt tudnak majd használni. Hiszen ők - ha a többségi társadalom szemében még most is másnak tűnnek -  ugyanúgy a gyermekkor legfontosabb részén keresztül tudnak fejlődni: a  játékélmény számukra ugyanolyan fontos, mint ép társaiknak. Az anyuka maga is amatőr futó, ezért egyből adódott az ötlet: mi lenne, ha egy nagy, közös futáson, futóversenyen át próbálnák elérni céljukat?

Szecskó Botond értelme teljesen ép, mindent megért, mindenre reagál, de a teste nem engedelmeskedik neki (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A család Csákvár jó levegőjű, csendértelme teljesen ép, mindent megért, mindenre reagál, de a teste nem engedelmeskedik nekies, Haraszt nevű részében építkezett, nagy családot terveztek. Szecskó Boti bő öt évvel ezelőtt érkezett, zavartalan terhességet követően.

A 41. héten az orvos megindította a szülést, Botond nem akart kibújni, elakadt odabent, végül vákuummal született meg. Oxigénhiány lépett fel, ennek következtében a mozgásközpontja helyén az agyában egy fekete lyuk van. Ő az a kisfiú, akinek az értelme teljesen ép, mindent megért, mindenre reagál, de a teste nem engedelmeskedik neki. Tulajdonképpen a saját testének a foglya...

Szecskó Botond és édesanyja (Fotók: Pati-Nagy Bence)

Botit az anyukája minden nap felviszi Budapestre, a kisfiú ugyanis a Pető intézetben óvodás. Járni, játszani tanul, szépen halad. Ha valamit nagyon szeretne, kis karjai ölelő mozdulatával fejezi ki. És csodás, nagy szemeivel.

- Nagyon sok kis sorstársa van az intézetben is, és itt Csákváron is tudunk fogyatékkal élő gyerekekről, rajtuk is szeretnénk segíteni a Fuss, hogy léphessen! elnevezésű kezdeményezéssel - mondja Kata. - Boti biciklizik, visszük mindenhova, sokat kirándulunk, de azt veszem észre, másoknak ez nincs megadatva. Jó lenne, ha legalább egy játszótér volna, ahol ezek a gyerekek is kiteljesedhetnének, mozoghatnának.

Az ügy másik mozgatórugója a fehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház dolgozója és a Fecskeszolgálat tagja, Iszkádi Erika, maga is aktív futó. Szervezőmunkájának köszönhetően Katus Attila, Monspart Sarolta és Barabás Éva védnökli az április 20-i, egész napos jótékonysági futóversenyt, amelyre mindenkit várnak. A bevétel egy részét a játszótér építésére fordítják, másik részéből a rászoruló fogyatékos gyermekeket támogatják. A legfőbb cél pedig rámutatni, hogy Boti, valamint a négyéves autista Bálint és Anna, s a beszédfogyatékos Balázs valamennyien játszani, boldogulni vágyó gyermekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!