Hírek

2014.09.22. 18:10

Jégdara és a szokottnál több koraszülés jöhet

Viharos szél, kedden jégdara, szerdán reggel pedig talajmenti fagy. A meteorológust kérdeztük a szélsőséges időjárásról.

B. Kiss László

Aki olvasta, hallgatta az elkövetkező napokra szóló időjárás jelentést, joggal szörnyülködött el: a bibliai özönvizet idéző esőzések után jégdarát és fagyot ígér az előttünk álló két nap időjárása az előrejelzés szerint.

Cséki Gergő meteorológus azonban igyekszik megnyugtatni mindenkit, aki esetleg már a kötött sálat meg a télikabátot készült előkeresni a szekrény mélyéről: jégdara inkább csak a hegységekben várható. Jégdara egyébként jellemzően tavasszal és ősszel hullik, amikor az erős hidegfront mögött az erőteljes napsütés hatására gomolyfelhők képződnek. A jégdara, pláne így szeptemberben, a záporok kísérőjelensége - magyarázta érdeklődésünkre a szakember, aki szerint Fejér megyében nem valószínű, hogy jeget kapnánk a nyakunkba.

Szóval ezt talán megússzuk!

Kedden viharos széllel is számolni kell, de a jeget megússzuk (Fotó: Koppán Viktor)

Ma, azaz kedd estére aztán várhatóan kiderül, így szerdára virradóra igen hűvös éjszaka várható. Reggel alig mutat majd néhány fokot az ablakba kitett hőmérő higanyszála, bizonyos helyeken pedig fagyni is fog, szerencsére csak a talaj mentén. Míg kedden a viharos szél miatt hajlamosabbak leszünk, hogy hidegebbnek érezzük az időt a valóságosnál, szerdán a dermesztő reggelt követően szép napos idő várható legalábbis az előrejelzés szerint.

Jó hír, hogy csütörtöktől, még ha némileg változékony, esetleges zivatarokkal tarkított időjárásra kell is számítani, lassú, mérsékelt melegedés kezdődik. Cséki Gergő egyenesen azzal biztatja olvasóinkat, akik közül sokakat megfázás kínoz, nem utolsósorban a roppant változékony, szélsőséges időjárás miatt, hogy szombattól megérkezik a vénasszonyok nyara, s hosszabban tartó jó időre számíthatunk.

Végre!

Na de mi lesz az esővel, amellyel stílusoson szólva a nem létező kalucsnink is tele van? Az általunk megkérdezett meteorológus szerint úgy tíz napig majd nem várható számottevő csapadék.

A hidegfront pozitív hatása, hogy kitisztítja a pollenektől a levegőt, ugyanakkor sokakat ingerlékennyé, nyugtalanná tesz. Görcsös panaszok jelentkezhetnek egyeseknél, és gyakoribbak lehetnek a koraszülések!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!