Hírek

2016.11.13. 20:55

Ne higgyünk el mindent, amit hallunk!

Székesfehérvár - A tévhitektől a valóságig címmel rendezték meg a Szkeptikusok XXII. Országos Konferenciáját szombaton. A rendezvényt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tartották.

Buthy Lilla

A konferencián Molnár Janka Sára, az ELTE fizika szakos hallgatója is előadást tartott, aki nem is annyira az áltudományok leleplezésére, inkább az igazi tudományok népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt. Ezért született meg a TudÁShow projekt is, melynek alapítói hisznek abban, hogy a tudomány érdekes és szórakoztató, sőt mindenki számára érthető is lehet, csak tudni kell olyan köntösbe csomagolni.

Janka először azt mutatta be, hogyan is működnek az áltudományok. Véleménye szerint úgy lehet sikeresen felvenni a harcot, ha ismerjük az ellenfél stratégiáját. A fizikushallgató példákat is hozott az áltudományos módszerekre, hogy lehet valamiről elhitetni, hogy tudományos. Talált például egy olyan tudományosnak ható, vicces újságcikket, mely azt taglalta, hogy a férfiak a vásárlástól impotensek lesznek.

Molnár Janka szerint a tudomány úgy fejlődhet tovább, ha a gyerekek rácsodálkozhatnak a világra
Fotó: Trupka Zoltán

- Sokan próbálnak minket átverni különböző állításokkal, melyek csak jól hangzanak, de nem igazak. Nekünk kell ezt ellensúlyozni: azért vagyunk, hogy igazi tudományt közvetítsünk az embereknek. Ez a dolgunk - folytatta Janka, aki missziójának tekinti, hogy megismertesse és megszerettesse az igazi tudományokat az emberekkel.

A TudÁShow révén videókat és kísérleteket tesznek közzé diáktársaival az interneten, főként a közösségi oldalon és a legnépszerűbb videómegosztón. Éppen ezt használják ki az áltudományos tartalmak gyártói is, hiszen ezeken a fórumokon az információk gyorsan terjednek, sok emberhez eljutnak. Így Jankáék, tudósként ugyanott, ahol a vírus terjedésnek indult, ellenpólusként valós üzeneteket közvetítenek. De igyekeznek személyesen is eljutni az emberekhez, ott vannak a könyvtárakban, iskolákban, nyílt napokon, vagy épp a kutatók és múzeumok éjszakáján.

- Családban is sokat tehetünk azért, hogy a gyerekek ne higgyenek el mindent, amit hallanak. Hogy kételkedjenek, legyen bennük egészséges szkepticizmus. Fontos, hogy a gyerek érdeklődését ne nyomjuk el, sőt mindig fent kell tudni tartanunk. A tudomány úgy fejlődhet tovább, ha a gyerek rácsodálkozik a világra. Ha azt gondoljuk, hogy ezek triviális dolgok, akkor a gyermek nagy korában sem fog megkérdőjelezni semmit.

Janka hangsúlyozta, nehéz megtalálni az egyensúlyt: hogy az ember ne rettegjen mindentől, hogy amit olvas vagy lát, az igaz-e. Azt is hozzátette, szerinte, ha mindent megkérdőjelezünk, előbb-utóbb begolyózhatunk .

- A legegyszerűbb az, ha olyan folyóiratokat olvasunk, melyek olyan szakemberek által vannak lektorálva, akik megbízhatók. Érdemes mindennek utánajárni. De én nem vagyok olyan szigorúan szkeptikus. A leleplezés helyett én inkább az igazi tudomány népszerűsítésén keresztül szeretném kifogni a szelet az áltudományok vitorlájából - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!