Hírek

2013.09.30. 13:25

Jön a hideg - egyre több panelban fűtenek

A következő napokban sem lesz melegebb, a napi középhőmérséklet alig tizenkét fok körül alakul, így nem véletlen, hogy a távfűtött fehérvári épületeknek már több mint tíz százaléka kérte a fűtésindítást. Mint Szauter Ákos, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a közös képviselő vagy a fűtési megbízott kérheti írásban a fűtés indítását.

Házi Péter

A távfűtés elindítását 48 órás határidővel vállalja a Széphő, ugyanakkor Szauter Ákos elmondása szerint ennél jellemzően sokkal gyorsabban, akár már a megrendelés estéjén elindul a szolgáltatás. Mindenesetre jelenleg huszonnégy olyan épület van a megyeszékhelyen, ahol a radiátorokban keringő víz karbantartás vagy javítás miatt le van engedve. Ilyen esetekben a ház képviselőjének kell kérnie a rendszer feltöltését, csak ezután indulhat a fűtés!

A távfűtés zavartalanságát egyébként nem befolyásolja, hogy immár több mint egy éve, 2012 szeptember 14. óta zajlik a többszáz milliós forintos tartozást felhalmozott fehérvári Fűtőerőmű Kft. felszámolása. (Mint többször megírtuk, 2004-ben, amikor külső befektető építette meg a gázmotorokat, került a cég  irányítása a beruházást finanszírozó befektetők kezébe.) A felszámolási folyamat most egy fontos mérföldkőhöz érkezett, kiderült, mennyiért is lehet megvenni az erőmű vagyonelemeit. A fehérvári önkormányzat szeptember 19-én kapta kézhez  a Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeinek értékesítésére kiírt zártkörű pályázaton történő részvételre szóló meghívást. 

Három független értékbecslő mérte fel az erőmű értékét, a törvény szerint a felszámoló ezen összegek számtani közepénél, ami jelen esetben 2,75 milliárd forint, nem adhatja „olcsóbban” az erőművet. A felszámolóbiztos, Kissné Ágics Ilona korábban lapunknak kijelentette, csak Fehérvár önkormányzatát hívja meg a pályázatra, csak így látja biztosítottnak a közszolgáltatás zavartalanságát. Mindez azt jelenti, hogy a város ekkora összegért veheti meg a vagyont, azt a Fűtőerőművet, ami egyébként 2000-ben, hosszas pereskedés után egyszer már visszakerült a város tulajdonába. A pályázat beadására egyébként hatvan napja van az önkormányzatnak, a vételárat a szerződést követően 90 napon belül kell kifizetni. 

Az augusztusi fehérvári kormányülésen  szó volt a Fűtőerőműről, akkor Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, óva intik a várost attól, hogy hitelt vegyen fel a visszavásárláshoz, amihez a kormány felajánlotta a segítségét. A kérdés tehát most az, mekkora összegű központi segítséget kap Fehérvár a vásárláshoz és hogy ehhez mekkora önrészt kell hozzátennie. A város közleménye szerint a pályázat benyújtásával kapcsolatos döntést és annak részleteit Székesfehérvár közgyűlése hozza meg a nagyon közeli jövőben.

Az önkormányzat a Fűtőerőmű sorsának mielőbbi, mindenki számára megnyugtató rendezését kiemelt jelentőségű ügyként kezeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!