Hírek

2014.12.26. 19:00

Jön a tél - az úton és otthon is fel kell készülni

FMH-információ – A következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással.

Fejér Megyei Hírlap

Szombaton néhol hózápor is előfordulhat, délutántól nyugat felől havazás kezdődhet. Vasárnap több helyen valószínű havazás, legkisebb eséllyel északkeleten és a főváros térségében – figyelmeztet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország egyes részein hófúvásra is számítani kell, fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az utazásra készülők – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Szinte mindenhol gőzerővel folyik a hókotrók járművek felkészítése, a készletek feltöltése
Fotó: Koppán Viktor

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak késésekre és a megnövekedett várakozási időkre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban is, ezért otthonunkban is fel kell készülni egy áramkimaradás lehetőségére hívja fel a figyelmet Farkas-Bozsik Gábor megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

- Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazását, és figyeljék a katasztrófavédelem facebook oldalát, ahol azonnali és pontos információkhoz juthat.

A téli veszélyekről és azok megelőzéséről részletes információkat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán találnak. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján olvashatnak - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!