Hírek

2016.09.30. 20:29

Jövő hónaptól megindul a téli ellátás szezonja

Székesfehérvár – Még nem érzékeli a Kríziskezelő Központ, hogy több hajléktalan keresné fel őket, ugyanis egyelőre nincs túl hideg idő. A fedél nélkül élők téli ellátása novembertől kezdődik meg.

Laci Patrícia

Már mindenki megtapasztalhatta, hogy az esti és hajnali órákban nagyon hűvös az idő, ezért megkérdeztük Zsabka Attilát, a Kríziskezelő Központ vezetőjét, hogy vajon ilyenkor már sok hajléktalan felkeresi-e őket?

– Főleg hajnalban elég hűvös szokott lenni, de a napközben még jó idő van, így nem érezzük, hogy bejönnének többen hozzánk. Az igazi ősz vagy a tél beköszöntével viszont valószínű, hogy megnő azon hajléktalanok száma, akik igénybe veszik a szállót. Emellett november 1-től a téli ellátás szezonja is megkezdődik, ezért körülbelül 20 férőhelyet nyitunk a nappali melegedőben ideiglenesen. Ezeken a fekhelyeken nyugodtan éjszakázhatnak majd az emberek. A férőhelyek április 30-ig ott lesznek a melegedőben – mondta Zsabka Attila.

A vezető elmesélte, hogy a fedél nélküli emberek a tél erősségét is figyelembe veszik, emiatt szezononként eltérhet, mennyien fordulnak meg a szálláshelyen. Ennek ellenére a Kríziskezelő Központ munkatársai folyamatosan elmondják az utcán élő embereknek azt, hogy nyugodtan felkereshetik őket. A téli időszakban nagyjából 140-150 főt látnak majd el a szállóban. A menhely rendelkezik két konténerrel is, amelyekben csak utcán élőket fogadnak. Nagyjából 14, maximum 16 fő tud a két konténerben elférni összesen. A hely előnye, hogy van külön vizesblokkja, s fűthető is. Zsabka Attila elmondása szerint többen inkább a konténereket keresik fel a tömegszállás helyett.

– Jelenleg 6, 14, s 16 ágyas szobáink vannak, viszont a tömegszállás nem mindenkinek szimpatikus. Ám ha lennének 1-2 ágyas szobáink, akkor úgy gondolom, hogy többen is a szállóban éjszakáznának a köztéri padok helyett – mesélte.

A Kríziskezelő Központ a téli ellátással kapcsolatban több pályázatot is benyújtott, de ezek még elbírálás alatt vannak, így pontos tényeket még nem tudott elmondani nekünk a vezető, viszont tapasztalatai alapján elmesélte, hogy amik a legfontosabbak, azokat mindig szokták támogatni, értve ez alatt az egészségügyi pályázatot vagy éppen a krízis autót. A szokásos teajáratot is működtetni fogják november 1-től március 31-ig.

– A teajárat úgy fog működni, hogy az intézmény autója hétköznap esténként 11 különböző helyszínre megy majd ki, ahol szendvicset, teát, takarót, gyertyát, konzerveket, s alapvető gyógyszereket adunk a hajléktalanoknak – magyarázta a vezető.

Zsabka Attila hozzátette, ha olyan hajléktalannal találkozunk az utcán, aki láthatólag nagyon rosszul van, talán életveszélyben, akkor a mentőt kell kihívni hozzá. Ha viszont nem az élete forog kockán az utcán élő embernek, csak látszólag szüksége van az ellátásra, esetleg ruhára, akkor a Kríziskezelő Központot lehet értesíteni a 0620/957-9410-es telefonszámon. Ezt a számot csak november 1-től április 30-ig lehet hívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!