Hírek

2017.05.03. 18:00

Óvodai helyek: június 2-áig minden kiderül

Megyeszerte zajlik az óvodai beíratás, Fehérváron szeptember 1-jétől 776 kisgyermek lesz óvodaköteles. Úgy tűnik, mindenki "elfér".

V. Varga József

Az Árpád úti és a Vízivárosi óvodában az elmúlt két napban szépen eloszlottak a jelentkezők, ugyanakkor, mint Neubauer Jánosné óvodavezető és Gémesi Anna tag-óvodavezető elmondta, mivel a két óvoda igen kedvelt, tegnap már igencsak beteltek a helyek. Ma még az Árpád úti óvodában lesz lehetőség jelentkezni. Az, hogy melyik gyerkőcöt hová veszik fel, egy komoly "osztás-szorzás" eredménye lesz, amelyet május 12-én tartanak majd a város összes óvodavezetőjének bevonásával. Ilyenkor összevetik a többes jelentkezéseket is, hiszen van olyan szülő, aki olykor négy helyre is bejelenti csöppségét, hogy biztosra menjen.

Amint Solymos Krisztinától, az önkormányzat egészségügyi, oktatási és szociális intézményi irodájának vezetőjétől megtudtuk, a 2017. szeptember 1-jétől óvodaköteles, fehérvári lakcímmel rendelkező kisgyermekek száma 776. Az óvodaköteles kisgyermekek mellett 334 fő a 2017 őszén harmadik életévüket betöltő kisgyermekek száma, akik szintén kérhetik a felvételüket a következő nevelési évtől az óvodába. A beiratkozók számát csökkenti azon kisgyermekek száma, akik életvitelszerűen nem Székesfehérváron élnek.

A város fenntartásában 12 óvoda működik, 23 feladatellátási helyen, 3523 férőhellyel. A nem önkormányzati fenntartású óvodák további 523 óvodai és 18 gyógypedagógiai férőhelyet biztosítanak. Az önkormányzati fenntartású óvodákban több mint 1100 üres férőhellyel várják
a 2017-2018-as nevelési évre beiratkozókat, de a nem önkormányzati óvodákba is várják a jelentkezőket. Városi szinten elegendő az óvodai férőhelyek száma, az elmúlt évek tendenciáját tekintve férőhelybővítésre egyelőre nincs szükség, ugyanakkor egyes városrészekben kialakulhat túljelentkezés.

Mint megtudtuk, a szülők legkésőbb június 2-áig írásos választ kapnak az óvodaigazgatóktól arra, felvették-e az adott oviba a gyermeket.

A szülők joga a szabad óvodaválasztás. Ha a kisgyermeket több helyre is beíratják, javasolt megjelölni, hogy elsősorban melyik óvodába kéri a szülő a felvételt. Az önkormányzati fenntartású óvodáknak a felvételi körzetükben élő, 2017. augusztus 31. napjáig harmadik életévüket betöltő kisgyermekekkel szemben áll fenn felvételi kötelezettsége, a felvételről való döntés óvodaigazgatói hatáskör. Ha a jelentkezők száma meghaladja a felvehető gyermekek számát, a humán közszolgálati szakbizottság felvételi sorrendre vonatkozó javaslata alapján hozza meg döntését az óvodaigazgató.

A szabadbattyáni Cifrakert Óvoda évek óta "telt házzal", hét csoportban százhatvanhetes létszámmal működik. Amint az intézményben megtudtuk: az óvodából mintegy ötven gyermek ballag nemsokára, a helyüket a beíratások alapján teljesen feltöltik szeptemberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!