Hírek

2016.12.21. 15:05

Kacsa, liba, hal és káposzta – ezek a karácsonyi vacsora sztárjai

Székesfehérvár – Rengetegen keresték fel a városi piacot az ünnep előtti szerdán, mozdulni is alig lehetett a standok között. Azonban a kiváló alapanyag megéri a várakozást és az olykor busás árat is.

Sebestyén Lilla

Kígyózó sorok, embertömeg fogad a Városi Piacon, szerda délelőtt.

Vagy tízen várnak friss tojásra, a másik sor a zöldséges előtt gyarapszik, a kis folyosók végében megbúvó húsboltok előtt pedig nagy szatyrokkal várják a vásárlók, hogy elrakhassák az ünnepekre beszerzett tetemes adagot.

Mindenki a legszebb, legfinomabb húst szeretné az ünnepi menü ékének és hozzá természetesen a legfrissebb köretnek, süteménynek vagy éppen levesbe valót.

Fotó: Sebestyén Lilla

Nagy a forgalom a halpultnál és a csalamádésnál is, de a legtöbben a zamatos, zsíros és tagadhatatlanul finom kacsacombot viszik.

– Nagyon népszerűek a kacsa és a liba termékek, annak ellenére is, hogy készlethiány miatt felment az áruk. Ez az év legforgalmasabb időszaka, előszeretettel visznek szárnyasokat az emberek, hogy karácsonyra igazán ínycsiklandó fogást tehessenek az asztalra. A kacsacomb ebből a szempontból jó választás: Ünnepi, különleges és egészen biztos, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját. ezentúl az elkészítése sem bonyolult.

A legjobb, ha bepácoljuk sóval fokhagymával, egy-két nappal a sütés előtt. Akkor lesz a legfinomabb és igazán omlós, ha kicsit meg is abáljuk, azaz kevés vízzel felöntjük és nagyon alacsony hőfokon, lefedve, sokáig sütjük. Ha már teljesen puha, vegyük le a fóliát és pirítsuk meg a tetejét, illetve öntsük le vörösborral, az ugyanis igazán jó ízt ad a kacsának, pikáns és ínycsiklandó lesz tőle – mondta el Szabó G. Attila, az egyik hús és baromfi üzlet vezetője, aki a libamájjal kapcsolatos fortélyokat is megosztja velem.

Mint mondja, a májat minimum egy nappal a készítés előtt fokhagymás tejben kell megáztatni, majd – akárcsak a kacsacombot – abálni érdemes fólia alatt.

– Köretként sok mindent tálalhatunk melléjük: krumplipüré, lilakáposzta, de párolt zöldségkörettel is kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!