2016.12.21. 15:05
Kacsa, liba, hal és káposzta – ezek a karácsonyi vacsora sztárjai
Székesfehérvár – Rengetegen keresték fel a városi piacot az ünnep előtti szerdán, mozdulni is alig lehetett a standok között. Azonban a kiváló alapanyag megéri a várakozást és az olykor busás árat is.
Kígyózó sorok, embertömeg fogad a Városi Piacon, szerda délelőtt.
Vagy tízen várnak friss tojásra, a másik sor a zöldséges előtt gyarapszik, a kis folyosók végében megbúvó húsboltok előtt pedig nagy szatyrokkal várják a vásárlók, hogy elrakhassák az ünnepekre beszerzett tetemes adagot.
Mindenki a legszebb, legfinomabb húst szeretné az ünnepi menü ékének és hozzá természetesen a legfrissebb köretnek, süteménynek vagy éppen levesbe valót.
Fotó: Sebestyén Lilla
Nagy a forgalom a halpultnál és a csalamádésnál is, de a legtöbben a zamatos, zsíros és tagadhatatlanul finom kacsacombot viszik.
– Nagyon népszerűek a kacsa és a liba termékek, annak ellenére is, hogy készlethiány miatt felment az áruk. Ez az év legforgalmasabb időszaka, előszeretettel visznek szárnyasokat az emberek, hogy karácsonyra igazán ínycsiklandó fogást tehessenek az asztalra. A kacsacomb ebből a szempontból jó választás: Ünnepi, különleges és egészen biztos, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját. ezentúl az elkészítése sem bonyolult.
A legjobb, ha bepácoljuk sóval fokhagymával, egy-két nappal a sütés előtt. Akkor lesz a legfinomabb és igazán omlós, ha kicsit meg is abáljuk, azaz kevés vízzel felöntjük és nagyon alacsony hőfokon, lefedve, sokáig sütjük. Ha már teljesen puha, vegyük le a fóliát és pirítsuk meg a tetejét, illetve öntsük le vörösborral, az ugyanis igazán jó ízt ad a kacsának, pikáns és ínycsiklandó lesz tőle – mondta el Szabó G. Attila, az egyik hús és baromfi üzlet vezetője, aki a libamájjal kapcsolatos fortélyokat is megosztja velem.
Mint mondja, a májat minimum egy nappal a készítés előtt fokhagymás tejben kell megáztatni, majd – akárcsak a kacsacombot – abálni érdemes fólia alatt.
– Köretként sok mindent tálalhatunk melléjük: krumplipüré, lilakáposzta, de párolt zöldségkörettel is kiváló.