Hírek

2014.09.17. 18:55

Kályha kálvária: A szakértő azt állítja a szellőzéssel van baj

Lepsény - A cég szerint a levegő utánpótlással van baj, Nagy Jánosné viszont a kályhára panaszkodik. A végére jártunk az ügynek.

Sebestyén Lilla

Ahogy átlépjük a küszöböt, érezni a fojtogató szagot, pedig Nagy Jánosné állítja, már többször is kiszellőztetett, de a füst beitta magát a falakba, nem tud ellene mit tenni. Az olvasónk egy hete keresett meg minket panaszával, mint mondja, már az összes illetékes szervvel, céggel beszélt, de segíteni egyik sem tudott rajta, ezért hívott most minket, hátha.

A probléma egy tavaly vásárolt fatüzelésű kályha, ami Jánosné szerint mindenhogy működik, csak jól nem, kétoldalt füstöl és elszívja a szobából az összes oxigént. A „kórtörténet" hosszúra nyúlik, egy fulladással, rosszulléttel kezdődött. A háziorvos – a panaszos emlékezete szerint – egyértelműen megállapította, a rosszullét forrása a kályha.

Jánosné a régi-új kályhát mutatja, ezzel – érdekes – nincs gond. Fotó: Molnár Artúr

Ezt követően írt a hölgy a Szatmári Kft-nek, akiktől a szerkezetet vette. A cég egyik munkatársa ki is jött ellenőrizni 2013 novemberében és megállapította, hogy a kályha megfelelően működik és a kémény jól van bekötve, azonban a helységekbe jutó levegő kevés a kályha megfelelő működéséhez. A szakértő szerint, ennek oka, hogy a nyílászárók nagyon jól záródnak. A cég képviselője azt javasolta az asszonynak, építtessen be szellőző rendszert az ajtókba, azzal megoldódna a helyzet.

– A problémám egyrészt az, hogy nincs pénzem az ács munkára, másrészt, nem gondolom, hogy a szellőzéssel lenne a gond – mondja el, az asszony, aki két perccel később meg is mutatja, miért mond ellent a szakvéleménynek. Lekapcsolja a villanyt a szobában, és becsukja az ajtót, az ember arra számítana, hogy tökéletes sötétség lesz, de nem. Az ajtót erős fénycsík szegélyezi, egyáltalán nem záródik jól, és ugyan ez a helyzet a többivel is.

– Ötven éve fűtök fatüzelésű kályhával, eddig semmi gondom nem volt vele, és most, ennyi idő után közlik velem, hogy nem jut be elég levegő a lakásba, ezért nem működik jól a kályha. És akkor a többi miért működött jól? – teszi fel a kérdést az asszony, aki csak annyit szeretne, hogy cseréljék ki a fűtőberendezést, vagy adják vissza a pénzét. Egy éve küzd az igazáért, írt a fogyasztóvédelemnek, jártak nála a tűzoltók egy riasztás alkalmával, amikor megszólalt a szén-monoxid jelző berendezés és Lepsény jegyzőjét is megkereste az ügyben, de nem tudtak segíteni, Mindenki a cég helyszíni ellenőrzésének jegyzőkönyvére hivatkozik.

– Most kicseréltük azt a kályhát, a régire, ennek érdekes mód semmi baja, csak kicsit már avétos a hosszú szolgálattól – mutat a most beállított kályhára az asszony -, de nem tudom mi lesz velünk télen, ha ez tönkre megy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!