Hírek

2016.05.24. 09:50

Káosz a szemétszámlák körül: több hónapot csúszhatnak a csekkek (frissítve)

Székesfehérvár – Az áprilisi és a májusi hulladékszállítási számlákat, de könnyen lehet, hogy a júniusit is késve fogjuk megkapni, mert az új kukaholding még nem tud számlázni.

Házi Péter

Könnyen lehet, hogy az ország számos pontján leállhat a szemétszállítás, miután az április elsejével létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) egyelőre még a szemétszállítási számlákat sem képes kiállítani. Amíg korábban az országban a jórészt önkormányzati kézben lévő szemétszállítási cégek  adták ki a csekket a saját szolgáltatásukról, a múlt hónapban a „nyakukra ültették" az NHKV-t azzal a céllal, hogy az majd egységesíti a szemétszállítási díjakat és a szolgáltatás minőségét is. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy továbbra is a régi hulladékszállító cég viszi a szemetet, de  a számlát az NHKV állítja ki. Ezt követően a „közös kalapból" osztják majd vissza a pénzt a szemétszállító cégeknek.

A gond csak az, hogy május vége van és az egységes számlázási rendszer még nem állt össze. Emiatt a szemétszállítást végző cégek akár több hónapon, rosszabb esetben akár fél éven át nem jutnak majd az elvégzett munkájuk ellenértékéhez.  Ez egy olyan cég esetében, amelyik „hónapról hónapra" él, akár a szemétszállítás teljes leállását is jelentheti.

– Székesfehérváron és környékén, azaz a Depónia szolgáltatási területén nincs veszélyben a szemétszállítás – nyilatkozta  lapunk kérdésére Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, nem lesz egyszerű áthidalni a bevétel több hónapos csúszását, de megoldják ezt az időszakot. Lakossági szempontból mindez azt is jelenti, hogy a társasházak, lakásszövetkezetek esetében, ahol havonta számláznak, sem az áprilisi, sem a májusi, de lehet, hogy a júniusi számla sem fog megérkezni időben, hiszen azt már az NHKV-nak kellene kiállítania. Hasonlóan havonta számláznak a cégek, gazdálkodó szervezetek számára is, esetükben is ugyanez a probléma. A családi házak negyedévente kapnak számlát, várhatóan ott sem érkezik meg időben a 2. negyedéves csekk. Emiatt számlatorlódás várható. A Depónia, hogy a számlák további torlódását megakadályozza, beadta a szándéknyilatkozatát az úgynevezett bérszámlázásra,  arra, hogy ideiglenesen ő készíthesse el a számlát az NHKV nevében. Egyelőre azonban Steigerwald Tibor sem tud arra vonatkozóan biztosat mondani, mikor indulhat meg a számlázás.

Frissítés: A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése, továbbá a hatékony, magas színvonalú szolgáltatás biztosítása - reagált a sajtóban megjelentekre az NHKV. Az Országgyűlés által megalkotott jogszabály nem érinti a közszolgáltatók tulajdonviszonyait. Az NHKV nem holding, hanem egy jogszabályi keretek között működő koordináló szerv, így nincs sem a tulajdonában, sem pedig résztulajdonában egyetlen közszolgáltató sem. Az átalakítás első lépéseként kezdte meg működését az NHKV, majd április 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodási rendszer is. Fontos hangsúlyozni: eddig az április előtti tevékenység után kellett közszolgáltatási díjat beszedni, amelyet még maguk a közszolgáltatók tehettek meg, az új rendszerben még csak most kezdődnek a kifizetések az április 1-jét követő tevékenységekért. Az országban eltérő rendszerben van ahol 1 hónapos, van ahol negyedéves a közszolgáltatási díj befolyásának ütemezése. Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, továbbá – ahogy eddig is – nyitott minden egyeztetésre a hatékony hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. Végezetül: a jogszabályi előírások alapján olyan nem fordulhat elő, hogy a lakossági hulladékot nem szállítják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!