Hírek

2014.12.18. 15:45

A balesetek több mint 60 százalékát személygépkocsi vezetők okozzák

A statisztikák szerint az ünnepi időszakban akár 50 százalékkal is megnőhet a hó a közlekedési balesetek száma.

Szabó Zoltán

Decemberben a téli időjárás viszontagságai és a megnövekedett ünnepi forgalom miatt a tapasztalatok szerint egyre figyelmetlenebbek vagyunk, ezért sokkal nagyobb a balesetveszély. A baleseti statisztikák szerint Magyarországon naponta átlagosan két ember hal meg az utakon. A rendőrség és a Biztonságért Alapítvány ezért fokozott figyelemre és óvatosságra inti az autósokat.

Karácsony közeledtével egyre zsúfoltabbá válnak az utak, az év végi hajrának és a téli időjárásnak köszönhetően megnövekszik a közúti balesetek száma. Statisztikák szerint az ünnepi időszakban akár 50 százalékkal is megnőhet a hó, az ónos eső, a csúszós utak miatt a közlekedési balesetek száma. Ezt tetézi az ünnepi sietség, az alkoholfogyasztás és a hirtelen megnövekvő forgalom az utakon. Az ünnepek környékén több baleset történik: elsősorban kanyarodási szabályok megszegése miatti és előzéses balesetek fordulnak elő a városokban, ezek fokozott körültekintéssel megelőzhetők.

Habár nem biztos, hogy fehér karácsony lesz, az ünnepekre leszakad a hó, de az ördög nem alszik, és hó nélkül is csúszós az út

A 2014-es baleseti adatok továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak az előző évhez képest. Idén az Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint több mint 14 ezer személyi sérüléssel járó baleset történt. 2014-ben 533 ember vesztette életét a közutakon, közel 3 százalékkal kevesebben, mint a tavalyi évben. Sajnos a tavalyi évhez hasonlóan idén is 8 gyermek halt meg közúti balesetben. A legtöbb halálos baleset az Alföld térségében volt, Budapesten pedig 40 eset végződött tragikusan.

A legtöbb balesetet a balesetek több mint 60 százalékát személygépkocsi vezetők okozzák, és még mindig vezető ok a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, valamint nem meglepő módon az ittas vezetés.

A balesetek elkerülése érdekében néhány tanáccsal szolgálhatunk. A legfontosabb tennivaló az autó évszaknak megfelelő felkészítése téli gumival, fagyálló szélvédő mosóval és az akkumulátor ellenőrzésével. ahhoz, hogy az emlékezetes, rettenetes március 15-höz hasonló időjárást, körülményeket könnyebben átvészelhessük, hosszabb útra érdemes magunkkal vinni tartalék üzemanyagot, hóláncot, jégkaparót.

A téli autózás elővigyázatosabb vezetést és másfajta vezetéstechnikai gyakorlatot igényel. Mindig tartsuk be városi és országúti közlekedés során is a követési távolságot, az elsőbbségadás szabályait, és ne haladjuk meg a megengedett sebességet. A hosszú útra készülő családok a fentiek mellett tartsanak pihenőt, kövessék az időjárás előrejelzéseket, és az ünnepi hangulatban se üljenek ittasan volán mögé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!