Hírek

2015.09.01. 14:14

Szétlopták, ami még maradt a bodajki kastélyból

Bodajk - Harmadszor is eredménytelenül bocsátották árverésre a műemlék kastélyt. A férfit, aki lerabolta , novemberben állítják bíróság elé.

B. Kiss László

A múlt héten – immáron harmadszor – bocsátották árverésre a bodajki Hochburg-Lamberg-kastélyt. A műemlék épület megvásárlására ezúttal sem akadt jelentkező – mondta el érdeklődésünkre Wurczinger Lóránt, a város polgármestere. ,Más forrásból azt is megtudtuk, hogy novemberben állítják bíróság elé azt a férfit, akit azzal vádolnak, hogy több millió forintnyi kárt okozott a műemlék kastélynál különböző fém tartozékok – erkélykorlát, ereszcsatorna, utcafronti vaskerítés – ellopásával, a történeti kert több öreg fájának kivágásával.

Mint arról a maga idejében részletesen is tudósítottunk, a kastélyt még egy korábbi polgármester idején, 2007-ben adta el az önkormányzat mintegy 150 millió forintért. A magánkézbe került kastélyal azóta sem történt semmi, állaga az eltelt évek alatt jelentősen leromlott. A könyörtelenül múló időnek ráadásul más is besegített.

A kastély utcafronti vaskerítését is elbontották: szögesdrótot, vadhálót feszítettek ki helyette

„A per tárgyalását 2015. november 24-re tűzte ki dr. Megyeri Mária bírónő. A vádlottat a Székesfehérvári Járási Ügyészség folytatólagosan elkövetett, nagyobb kárt okozó lopás bűntettével vádolta meg. A vádirat szerint a bodajki kastély épületéből és annak környezetéből leszerelt és eltulajdonított fém elemek és tárgyak értéke: egymillió 879 ezer, az ősfás park területéről engedély nélkül kivágott és eltulajdonított fa értéke mintegy egymillió 239 ezer forint” – közölte érdeklődésünkre Müllerné dr. Hradszky Erzsébet, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese. – „A bíróság az eltulajdonított egyes fém elemek miatt (például kovácsoltvas erkély és lépcsőkorlát) műemlékvédelmi szakértőt rendelt ki és a tárgyalásra tanúkat is idézett. Amennyiben a szakértői anyag megfelelő időben elkészül és a tárgyaláson további megfontolandó bizonyítási indítvány nem merül fel, ítélet várható”– derül ki a megkeresésünkre adott válaszból.

– A kastély tulajdonló cég ellen, tudomásom szerint, felszámolás indult. Az ingatlanra, melyet most már harmadszor bocsátottak árverésre, egy bank jelzálogjogot jegyeztetett be – mondta el a bodajki polgármester lapunknak.

Az első két alkalommal száz millió forint, a múlt héten 60 millió forint volt a kikiáltási ár, licitáló azonban nem volt az épületre, amely pedig jobb sorsot érdemelne – fogalmazott Wurczinger Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!