Hírek

2014.11.21. 20:01

Kastélyban, cselédsoron

Zichyújfalu - A kastéllyal együtt szépülhet meg a közeli cselédlakások sora, amely sok család számára jelent otthont a kis településen. Ha éppen mással nem, közmunkával tesznek a fejlődésért.

Tihanyi Tamás

Olvasónk, Tóth Árpád a közelmúltban levelet küldött szerkesztőségünknek. Ezt írta: Míg Miskolcon a romos és düledező épületeket örökre lebontják és az ott élő családokat kipaterolják, s elkergetik melegebb éghajlatra, addig a Fejér megyei Zichyújfalun a réges-régi cselédsorokat felújítják a családok számára. Az Á.G.-épületek néven futó cselédházak és környékének felújítási munkálatai már idén elindulhattak. ( ) Remélem, írnak majd egy cikket erről.

A korábban Seregélyhez tartozó települést az 1960-as években csatolták Gárdonyhoz, majd 1997 decemberében alakult önálló községgé. Zichyújfalu első okleveles említése 1239-ből való, aztán már a török időkben a Zichy-család birtokához tartozott Újfalu is. A Zichy előtagot 1898-ban vették fel.

A kastélyhoz tartozó cselédházakhoz tartottunk Füzesiné Kolonics Ilonával, akit negyedik alkalommal is polgármesternek választottak, igaz, kihívója nem volt. Választási programjában azt írta a falu lakosságának: folytatják a kastélyfelújítási projektet úgy, hogy rendbe tennék a körülötte lévő területet és az erdőt is. Az Á.G.-épületek felújítása elkezdődött, dolgoztak már a tetőn, kicserélték az ereszcsatornákat és volt, ahol utat építettek.

- Amikor különváltunk Gárdonytól, a kastélyban kapott helyet a hivatal - emlékezett a polgármester, miközben a cselédházak körül folyó munka nyomait mutatta. Állami tulajdonban volt még akkor a kastély, de azért beköltözhettünk. Az épület egy területen, egy egységben fekszik a régi majorsággal, a cselédházakkal: a különválasztás műemléki szempontból sem indokolt. Ott van az óvoda és a 31 lakás, amelyek komfort nélküliek, de nem nagyon kicsik, 41-től 60 négyzetméteresek. Sokan várnak arra, hogy ha megüresednek ezek a lakások, otthont teremtsenek a régi birtokon.

A lakók között akadnak nyugdíjasok, de fiatalok is szép számmal, többen nehéz szociális helyzetben. De közmunka legalább van: ráadásul más településekkel ellentétben értelmes munka, hiszen a pályázati forrásból elnyert építőanyaggal a kastély és azzal együtt a cselédlakások felújítását végzik.

- A kastély külső és belső munkálatairól nem mondhatunk le, párhuzamosan tesszük rendbe a lakásokat, ahogy arra lehetőség nyílik. A legrosszabb ház tetőrészét kijavítottuk, külső vakolást végeztünk, utat készítettünk. Szükség van rá, hogy folytathassuk a fejlesztéseket, de külső forrásokat kell igénybe venni.

Az őszi nap szegényes, de békés hajlékokat öltöztet aranyfénybe, a helyiek beszélgetnek, a még aszfaltra váró úton macska igyekszik dolgára. A kastély közeli épülete régi nagyságot idéz, de a sok évtizedes adósságokat nem lehet csupán néhány év alatt törleszteni.

A Velencei-tó közelsége is indokolja, hogy javuljanak a zichyújfalui állapotok



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!