Hírek

2016.10.30. 18:00

Kastélyfelújítás- Régi álmok teljesülhetnek

Budapest-Dég - Ismét Magyarországon járt Festetics László, aki a jogszokás szerint ma a dégi kastély tulajdonosa lenne. A minisztérium úgy tájékoztatta őt, hamarosan megkezdődhet a kastély 1,5 milliárdos felújítása.

Házi Péter

A dégi kastély utolsó tulajdonosa, Festetics Sándor a háborút követően sem hagyta el Magyarországot, Balatonrendesen élt 1956 őszén bekövetkezett haláláig. A hitbizomány alapján a legidősebb fiú, az 1949 óta Olaszországban élő unoka, Festetics László lenne az örökös, aki nemrégiben ismét Magyarországon járt, hogy tájékozódjon arról, mi lesz a gyönyörű épület sorsa. Amint arról beszámoltunk, a kastélyhoz tartozó kert, amely Közép-Európa legnagyobb angolparkja, mostanra gyönyörűen megújult, ám az épületre is ráférne a felújítás...


A hollandi ház a tervek szerint a népi gyógymódokat bemutató kis múzeummá válhatna Fotók:: Molnár Artúr, Archív

- 1939-ben születtem Böhönyén, gyermekkoromban az ünnepeket gyakran a dégi kastélyban töltöttük, így azért vannak emlékeim arról, milyen volt itt az élet. Máig emlékszem arra, amikor karácsonykor angyalnak öltöztetve énekeltem a Csendes éjt a kastély nagytermének asztalán. Lehettem vagy négy éves és úgy éreztem magam, mintha én lennék a karácsonyfa - mondjan nevetve Festetics László, aki 1949-ben, édesanyjával, a ma is élő, 103 éves Pallavicini Teodórával menekült Olaszországba, San Remoba, jelenleg pedig az észak-olasz Ivreában él.


Festetics László olyan funkciót szeretne, amiből a dégiek is profitálhatnának majd

- Szeretném, ha a kastélynak olyan funkciót találnának, amely képes lenne úgy fenntartani magát, hogy abból a dégiek is profitáljanak, az egész falu fejlődhessen. Véleményem szerint, mivel a nyitott terek jellemzőek az épület alsó szintjére, itt egy kastélymúzeum működhetne, az emeleten, illetve a kiskastélyban pedig hotelszobákat lehetne kialakítani - osztotta meg véleményét a nagymúltú nemesi család leszármazottja, aki elárulta, a napokban Verebics Gézával, a Festetics Alapítvány elnökével fogadták őt a minisztérium szakemberei.

Állítólag jövőre kezdődhet a Nemzeti Kastélyprogram keretében másfél milliárd forintból a kastély külső homlokzatának, tetejének felújítása. Szó van a régi pálmaház és a holland ház felújításáról is. Ez a kis épület a tüdőbeteg Festetics Andorné számára egyfajta gyógyító helyként épült: alul volt a tehénistálló, amelynek ammóniás levegője felszállt az emeleti lakosztályba, s kifejtette jótékony hatását. Ennek alapján a hollandi ház a népi gyógymódokat bemutató kis múzeummá válhatna. Verebics Géza alapítványi elnök szerint, ha a fejlesztést sikerül végigvinni és minden épület megkapja eredeti funkcióját, azaz az istálló újra istálló, a pálmaház pedig pálmaház lesz, akkor létrejön egy országosan egyedülálló épületegyüttes, a látogatók működés közben nézhetnék meg, miként létezett a kastély és a hozzá tartozó uradalom.

Ez munkahelyeket is teremtene, ám ez a másfél milliárdnál jóval többe kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!