Hírek

2017.03.21. 13:22

Kevesebb a kátyú! Íme a helyek, ahol eltüntetik hamarosan a tél okozta gödröket

Fejér megye – Noha ma már nem kell megvárni a jó időt a gödrök betömködésével, az igazi kátyúzási szezon - technológiai okok miatt - mégiscsak a tavasz beköszöntével kezdődhet meg. Van is teendő bőven, árulta el a közút és a székesfehérvári Városgondnokság is.

S. Töttő Rita

Talán egyszer eljön az az idő, amikor olyan anyagból készülnek útjaink, amely ellenáll az extrém hőingadozásnak, nincsenek benne apró, alattomos rések, melyeken keresztül beszivároghat a víz – amely aztán megfagyva, majd visszamelegedve szétrepeszti az utat. A kátyúk keletkezése ugyanis éppen ilyen, a fizika törvényei szerint zajló folyamat eredménye. Az elmúlt tél, Tímár Tibor, a székesfehérvári Városgondnokság útfenntartási ügyintézője szerint azonban nem volt túl kegyetlen a városi aszfalthoz. Hiába volt ugyanis sokszor nagyon hideg, a január viszonylag száraznak volt mondható, így kevésbé viselte meg az utakat a tél.

A Palotai út mellett is elkezdődtek már a kátyúzási munkálatok Székesfehérváron Fotó: Molnár Artúr

- Talán kevesebb a kátyú is – vélekedik a tapasztalt ügyintéző, aki hangsúlyozza: Székesfehérváron a burkolatjavítás folyamatos tevékenység, ahogy a hibák feltárása is az. Persze a téli csapadékos időben, amikor egyéb módon a burkolatok nem javíthatók, de a balesetveszély elkerülése, illetve az állagmegóvás érdekében mégis fontos, olyankor zsákos aszfaltos megoldással javítanak. Ennek azonban, árulja el a szakember, élettartalma kisebb, így a deformálódás lehetősége is nagyobb.

Amikor megjön a jó idő, már alkalmazhatják a tartósabb technológiákat is, mint például az újrahasznosított aszfaltot, később pedig a keverőtelepi aszfaltokat. Az ügyintéző szerint Székesfehérváron több utca visszatérő „vendégei" a kátyúzási munkálatokat végző szakemberek. Így például idén is a Ligetsoron, a Távírdán és a Nagyszombati úton kezdik a tavaszi kátyúzási szezont, de a Pozsonyi út  Berényi és Fiskális út közötti szakaszán és a József utcai belső úton is lesz elég teendőjük.

A tavaszi jó idő beköszöntével a tartósabb technikákat is bevethetik a kátyúzáskor a szakemberek Fotó: Molnár Artúr

Nem lesz kevesebb munkája a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek sem: kérdésünkre elárulták, hogy a januári hosszú, kemény fagyot követő felmelegedés a Fejér megyei úthálózatot is megviselte, amely közel 30 millió forintos felújítási munkálatot jelent az idei évben. Kátyúk mind a gyorsforgalmi, mind a fő- és mellékúthálózaton megjelentek. Székesfehérvárt érintően a keleti elkerülő szakaszon, a Seregélyesi-, Budai- illetve az Úrhidai úton is keletkeztek kisebb-nagyobb kátyúk.

Fejér megyében a 8126-os Söréd-Csákvár-Bicskei út, illetve a 81-es számú főút Mór-megyehatár közötti szakasza volt a legrosszabb állapotban. Idén január-február hónap elején az időjárási körülmények miatt speciális zsákos aszfaltkeveréket használták ők is a veszélyes úthibák megszüntetésére.

Február közepétől ömlesztett hideg kátyúzókeverékkel, valamint keverőtelepi melegaszfalttal dolgoztak a közutasok, február végére pedig már a nagyobb úthibákat is kijavították. De azóta is napi feladat a melegaszfalttal történő kátyúzás. A szakemberek szerint várhatóan május közepére tűnhet el az összes télen keletkezett úthiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!