Hírek

2015.07.23. 10:25

Kegyetlenül kivégeztek egy fát a lakótelep közepén

Székesfehérvár – Gázolajjal locsolták le, baltával kínozták és gyakorlatilag elzárták a „vérkeringését” egy kis fának a lakótelep közepén. De vajon kinek lehetett útjában a növény?

S. Töttő Rita

Viruló zöld környezetben, a Sütő utcai lakótelep tövében áll egy fa teljesen elszáradva, barnán. Hirtelen érte a halál, hisz nem rég még épp úgy zöldellt, fiatalon, frissen, mint bármelyik másik a szomszédjában. Olvasónk, Kertész István ugyan nem az utcában lakik, de amint hallotta a meggyilkolt fa hírét, azonnal megnézte, majd szólt lapunknak is. Ő ugyanis a Magyar Természetjáró Szövetség tagja, túravezető, számos egyéb hasonló szervezet tagja, s húsz éve foglalkozik természetvédelemmel, így azonnal látta az árulkodó jeleket: a fa kérgét körbe, néhány centiméteren lehántották.

A Sütő utcában áll a kiszáradt fa – mutatja Kertész István

- Ezzel mintegy megakadályozták, hogy a fa „vérkeringése” tovább működjön. És látja itt ezeket a nyomokat? – mutatja a fába vájt éles vonalakat. – Ezek balta nyomok. A fa gyökeréhez vezető csőből pedig gázolaj szag árad. Azzal locsolták le, hogy végleg megöljék.

Szomorú látvány az, ahogyan a fát gyakorlatilag kivégezték. De vajon kinek lehetett útjában ez a kis növény? – teszik fel a kérdést a lakók, joggal. Csak találgat mindenki: valamit eltakart a fa lombja, aminek reklámértéke van? De bármi is legyen az ok, a célját nem éri el a kegyetlen fagyilkos. Bozai István városgondnok a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elárulta: az ügyben már feljelentést tettek náluk s meg is indult természetkárosítás címén az eljárás. A fa méretétől függően lehet szabálysértés és bűncselekmény is egy hasonló tett. Persze a városgondnok azt nem titkolja, hogy vajmi kis esély van a tettes felderítésére, de egyet állíthat: nagy valószínűséggel épp e pici fa helyére fogják az újat ültetni.

- Nem gyakran lát hasonlót a természetjáró ember – tárja szét a karját olvasónk. - Pedig mi természetvédelmi járőrözéssel, odafigyeléssel is próbálunk tenni, hogy legalább a jelenlegi állapotában adhassuk tovább a természetet az utánunk következőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!