Autizmus világnap: kékben ragyog a város

2014. április 02., 20:30 szerző: Sebestyén Lilla
komment
Székesfehérvár -– Száz gyermekből egy autistának születik -– április 2-án rájuk hívták fel a nagyközönség figyelmét, rendezvényekkel, sétával, összefogással.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hat esztendeje nyilvánította az ENSZ közgyűlése április 2-át az autizmus világnapjává, abból a célból, hogy felhívják az emberek figyelmét, az ezzel a rendellenességgel élőkre. Szerdán a Fehérvári rendezvények többsége is ezt a célt szolgálta. Délelőtt egy kiállítás nyílt az autista gyermekek munkáiból, délután gálaműsort adtak a tanulók, és szakmai konferenciát rendeztek, este pedig egy séta erejéig kékbe borult Fehérvár belvárosa, hangsúlyozva, mennyi embert érint ez a rendellenesség, melynek legfőbb tünetei a kommunikációs problémák, korlátozott tevékenységi kör, a szabályokhoz, korlátokhoz való ragaszkodás, a külső szemlélő által egyszerű hisztinek tűnő dührohamok..

A nemzetközi felmérések szerint ma száz gyermekből egy ezzel az idegrendszeri problémával küzd. Elképesztő ez a szám, nem is gondolnánk mennyi ember érintett a kérdésben.

A Pír Kompánia csapata a „Ragyogjon kékben Székesfehérvár” elnevezést viselő sétán, amelyet az autizmus világnapjának alkalmából tartottak. A csapat élén Molnár Hajnalka lengeti a zászlót (Fotó: Tósoki Attila)

–- Az idegen ránéz a teljesen egészségesnek tűnő gyermekre és meg sem fordul a fejében, hogy az esetleg valamilyen fogyatékossággal küzd. Talán ez az egyik legfőbb oka, hogy sokan nem tudják hova rakni, kezelni ezt a helyzetet, a kiborulásokat, a gyermek kommunikációjába beépített sajátosságokat -– mondta el Berzsák Katalin, gyógypedagógus, aki a délelőtti kiállítás megnyitón, büszkén mutatta a gyermekek – az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI diákjai – által készített, az évszakokat ábrázoló alkotásokat. Ennekellenére április 2-án igazán kitettek magukért mind a diákok, mind a pedagógusok.

A Művészetek Házában tartott gálán műsort adtak, tanáraik pedig magáról az autizmusról meséltek a résztvevőknek, hogy képet kapjanak róla, milyen egy különleges igényű gyermeket nevelni. Azonban vannak jó páran, akiknek nem elég az „alaptudás”. Ilyenek a védőnők, pedagógusok, szociálisszférában dolgozók. Rájuk gondolt a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, amikor meg szervezték a „Kapocs Központ – a családokért” projekt zárórendezvényén belül azt a konferenciát, ahol a résztvevők a rendellenességek felismeréséről, az árulkodó jelekről hallgathattak előadásokat.

Késő délután a belvárosban sétálók figyelmét próbálták megragadni az megyei Esélyteremtési Iroda munkatársai, akik családi és gyermek programokkal, érdekes táncos műsorokkal várták az érdeklődőket a Városház téren. Aztán megérkezett az est, felgyúltak a fények, a Főutcát átszelő inda kékre váltott, élénk türkizszín lufikat adtak mindenkinek a kezébe, majd megindult a menet az Országalmától a gólyalábas hölgyekkel az élen és egészen a Színházig jutottak, ami szintén az ég árnyalataiban pompázott az autizmus világnapja alkalmából.

 

Sebestyén Lilla

2014. április 02., 20:30 szerző: Sebestyén Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...