Hírek

2015.08.30. 18:29

Kemény legények a vízben - Az elit kommandósok kiképzői most először érkeztek Magyarországra

Velence - Különleges önvédelmi edző és kiképző tábort tartottak orosz elit kommandósok kiképzői Kápolnásnyéken. Egy edzést testközelből is megnézhettünk.

Buthy Lilla

A szombati sajtónyilvános edzésen még visszafogottabb volt a bemutató, másnap bekeményítettek Fotó: Koppán Viktor

„Nagy öröm számunkra, hogy az edző és kiképzőtábor idén a velencei környezetben rendezik meg”- ­ olvastuk a Systema Specpodgotovka, orosz speciális katonai és civil önvédelmi kiképző edzőtáborába szóló sajtómeghívóban. Akkor még mi sem sejtettük, hogy a velencei környezet azt is jelenti, hogy civilek, katonák és rendőrök egy adott pillanatban fogják magukat, begyalogolnak a tóba, és a vízben egymásnak esnek.

Megtudtam azt is, hogy világszinten évente csupán tíz ilyen kommandóst képeznek ki, akik a politikai felső vezetők mellett is megtalálhatóak. Most a világ legkvalifikáltabb és legelismertebb testőrségének kiképzője, az orosz származású Rjauzov Denis Jurjevics mester vezetése alatt három napig tanulhattak újabb és újabb speciális hand in hand önvédelmet és közelharci elemeket. A rendszert nem csak magyarországi fegyveres szerveknél, hanem számos modern különleges alakulatnál is oktatják, ahol kiemelten fontos, hogy a végrehajtandó feladatot, még a magas stresszfaktor mellett is hiba nélkül hajtsák végre.

A képzés magában foglalja a pusztakéz, lőfegyver­, kés­, illetve improvizatív eszközök használatát, önvédelmi fogásokat és a földharcot. Keménysége ellenére nem az ellenfél megsemmisítése a célja hanem az, hogy minél kevesebb sérüléssel semlegesíteni tudja. Ez a stílus még új keletű irányzat hazánkban és csak nemrég kezdett nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válni. Pedig már Sztálin legszűkebb körű testőrsége és a KGB is alkalmazta, majd a Szovjetunió neves polgári­ és katonai egységeinél is oktatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!