Hírek

2016.11.04. 15:35

Múltidéző: Veszély az elhanyagolt kéményekben

Móré Erzsébet tollából született meg az írás a kémények elhanyagolásának veszélyeiről.

FMH-információ

Az ember, ha tető van a feje fölött, hajlamos azt hinni, hogy minden bajtól óva van. Aztán megdöbben, amikor a feje fölött fellángol a tűz.

Pedig egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy a tető kigyullad. Ki is hinné, hogy elég egy jobban megrakott kályha, egy sepréstől elfeledett kémény, vagy éppen - mintegy a kettő hatását összegezve - a szokásosnál gyengébb minőségű szén, plusz a sepréssel járó piszoktól, koromtól megmentett kémény.

Különösen most, a fűtési idény kezdete előtt nem árt emlékeztetni arra, hogy a kéményhibák, a rosszul tisztított kéményből kipattanó szikra milyen károkkal járhatnak. Legutóbb Vereben történt ilyen tűzeset, de évekre visszamenőleg sok olyan tüzet ismerünk, amelyek okai a kényében rejlettek.

Néhány éve Adonyban három házat perzselt fel a kéményből kipattanó szikra, Dunaújvárosban kémény mellé épített fagerenda fogott legelőször lángot, s onnan terjed tovább a tűz, Cecén kéménybe épített épületszerkezet vitte a lángokat a földszinten lévő üzletre, több mint hatszázszer forint lett a kár. Hosszasan lehetne sorolni a sajnálatos esetet, amelynek fészke a kémény környékén volt.

Megelőzhetők a kéménytüzek?

Megelőzhetők. S ebben a tűzoltóknak hathatós segítőtársaik a kéményseprők, akik talán a legkorábban, amikor még nyoma sincs a tűznek, észlelhetik és jelezhetik a veszélyt. Amikor a mai kevésbé gyúlékony cseréptetők helyett még a nádtetős házak voltak szokásban, elég volt egy enyhe szél, hogy egy település porrá égjen. Pedig csak egy szikra pattant a kéményből.

Műszaki vizsgálat és seprés

A kéményseprő feladatit a 25/1981-es ÉVM-rendelet határozza meg. Egyebek között a tisztítás és a műszaki ellenőrzés gyakoriságát, a kémények füst- és gáztömörségének ellenőrzését.

Fejér megye több mint kétszázezres lakossági kéményéből idén csaknem hatvanezernél végeznek műszaki vizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy nyomáspróbával a füsttömörséget, illetve gázkéményeknél a gáztömörséget vizsgálják. Szemügyre veszik azt is, hogy építészeti szempontból nincs-e kifogásolni való. Ha van, tűzrendészeti figyelmeztetést küldenek a tulajdonosnak. Közvetlen élet- és tűzveszély esetén leállítják a kémény használatát.

Amikor felépül egy-egy új lakóház, a használatba vételi engedéllyel együtt a kémény bejelentése és átvétele is ajánlatos. Gárdonyban és környékén például kötelezővé tették a kéményátvételt, s ennek eredményeként a kéménytüzek, illetve a szabálytanul épített kémények száma jelentősen mérséklődött.

Az időszakos műszaki ellenőrzésnél gyakrabban kopogtat a kéményseprő: évente legalább két alkalommal kell seperni.

Különbség korom és korom között

Bizonyára igaz, hogy a kéményseprés nem kevés piszokkal, korommal jár, de aki látott már kiégett házat tűzoltás után, valószínűleg mégis inkább a kéményseprés koromját választja.

Nemcsak a fűtési szezon közeledte hívja fel a figyelmünket a házi tűzveszélyre. A Tűzoltóság Országos Parancsnoksága az esztendőt a lakóházakban keletkezett tűzesetek megelőzése évének hirdette meg. S nem ok nélkül: a fokozott figyelmet az indokolja, hogy az utóbbi esztendőkben emelkedett a lakásokban, családi házakban pusztító tüzek száma, kárértéke. Ennek okai között tartják számon, hogy míg a mezőgazdaságban, az iparban a megelőző tűzvédelmi tevékenység erősödött és hatékonyabbá vált, addig az otthoni tűzveszélyt hajlamosak lebecsülni az emberek.

Pedig a tető a fejünk felett még nem óv meg minden veszélytől.

(Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkben említett jogszabályi hivatkozás már nem hatályos. A jelenleg érvényben lévő, aktuális szabályzó a 21/2016. (VI. 9.) BM rendelet, a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól rendelkező jogszabály.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!