Hírek

2017.03.21. 18:35

Keresik Tordas egykori templomát

Tordas - Hétfőn a Szent István Király Múzeum munkatársai és a Székesfehérvári Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi osztályának régészeti felügyelője a falunál bejárták azt a területet, amelyen a feltételezések szerint Tordas egykori temploma állhatott.

Kocsis Noémi

A szakemberek - akiket ezen ügyben a helyi önkormányzat keresett meg - megállapították, hogy a terület jelenleg ugyan nem régészeti lelőhely, de a látottak alapján annak nyilváníttatnák - ez már meg is kezdődött. A terület behatárolásához a talált leletek alapján GPS-beméréseket végeztek, néhány csontot és több tucat edénymaradványt találtak, bár azokat szerencsétlen módon már korábban elmozdították eredeti helyükről ismeretlenek.

A talált leletek alapján a múzeum munkatársai a lelőhely korának meghatározására készülnek- az önkormányzat pedig légi fotókat készíttet a területről, és a talaj elsimítása után talajradaros vizsgálattal próbálja megkeresni a régi templom alapjait. A szervezet egyúttal felhívja a figyelmet, hogy miután folyamatos a régészeti lelőhellyé átminősítés, a területen a továbbiakban engedély nélkül tartózkodó, vagy onnan bármit eltulajdonító személyek bűncselekményt követnek el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!