Hírek

2015.08.27. 13:05

Kereste éjjel a Marsot? És ott volt?

Székesfehérvár - "Kedves Ismerőseim, augusztus 27-én este egyedülálló csillagászati eseményt láthattok az égen..." - Rémlik, hogy ezt a frissen osztogatott közösségi oldalas posztot már látta valahol? Nem téved! Bámulta hajnalban az eget? Felesleges volt...

Kocsis Noémi

A Hold és a Mars 2006 januári együttállása: utóbbi látszó mérete meg sem közelítette az óriás Holdat... Fotó: Szendrői Gábor

“Érdekes és egyszeri lehetőség!!! Augusztus 27-én, 00,30 órakor nézzetek fel az éjszakai égboltra. Ezen az éjszakán a Mars bolygó mindössze 34,65 ezer mérföldre fog elhaladni a Földtől. Szabad szemmel a bolygó úgy fog látszani, mint a telihold. A látvány olyan lesz, mintha két hold lenne fölöttünk! Legközelebb az ilyen jelenség, amikor a Mars ennyire meg fogja közelíteni a Földet, csak 2287. évben várható. Osszátok meg ezt a hírt a barátaitokkal, mert közülük senki ilyet még nem látott és már nem is fog.”

Órák alatt még napjainkban is több száz megosztást jelentett a hír, amely több, mint egy évtizede kering a világhálón, most is rengetegen bedőltek neki. A valóság azonban prózai, tudományos magyarázattal: a Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest - írja a csillagászat.hu. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre. - Tavaly nem jött elő ez a téma, szakmai berkekben kicsit hiányoltuk is - mondja Trupka Zoltán csillagászati szakíró.

Ilyen látványos volt az egyik legutóbbi teljes Holdfogyatkozás Görögország felett. Fotó: Google

- Az álhír, mint egy kacsa, 2003-ban kelt ki a tojásból, mert akkor – csillagászati értelemben – valóban rendkívül közel járt hozzánk a vörös bolygó, alig 55 millió km-re. De csak akkor lehetett akkorának látni a Marsot mint a teliholdat szabad szemmel, ha egy 75-szörös nagyítású távcsövön keresztül néztük. A távcsöves kitétel azonban valahogy elkeveredett a világháló útvesztőiben. Nem is beszélve arról, hogy 35 ezer mérföldre, azaz nagyjából 55 ezer km-re nem közelítheti meg a két bolygó egymást. Úgy látszik, hogy a nullák is eltévedtek valahol a neten. A Mars hozzánk képest jelenleg Nap túloldalán jár, tőlünk, több mint 375 millió km-re vagyis ezerszer távolabb, mint a Hold. 2016 májusában lesz ismét földközelben, de akkor is több mint 76 millió km-re tőlünk. Zoltán inkább a szeptember 28-i égi eseményekre hívja fel a figyelmet, akkor ugyanis Magyarországon is látható teljes Holdfogyatkozás lesz, igaz, elég lehetetlen időpontban: a teljességet hajnali 4:11 és 5:23 között éri el. Bár az előző 2011. december 10-én volt, a felhős ég miatt semmit sem lehetett látni belőle. A következőre pedig 2018. július 27. estig kell várnunk. Érdemes tehát majd a mostanit "elkapni" - főleg, ha gyönyörű, hatalmas vörös Holdat láthatunk majd a tiszta időjárásnak köszönhetően - addig is ízlelgessenek egy Zoltán által írt kis csillagászati hoaxot: Hamarosan eltűnik a Szaturnusz gyűrűje! A bolygó ugyanis visszaadja azt a Vénusznak, amelytől eredetileg "kapta". (A hír első feléből annyi igaz, hogy egy millió éves időskálán nézve valóban fogyóban van a gyűrű anyaga...)

Kövesse nyomon a videón a 2014. október 8-i, de csak Észak-Amerikából látható szép teljes Holdfogyatkozást:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!