Hírek

2014.02.18. 15:30

Magánterület a védett tanösvényen?

Székesfehérvár - Magánterület, belépni tilos! - ez a felirat sokakban megütközést keltett, ugyanis a Sóstó tanösvényen olvasható. A területen kalandpark épül, de mi lesz a tanösvényt használókkal?

Házi Péter

Az elmúlt időszakban többen is megkeresték lapunkat, hogy valami nagyon furcsát tapasztaltak a Sóstón: a megszokott tanösvényen haladva kerítésbe botlottak, amelyen Magánterület, belépni tilos! tábla figyelmezteti az arra járót, hogy erre bizony nem mehet tovább.

Mint tavaly beszámoltunk róla, az önkormányzat a Sóstó területéből közel négy hektárt adott húsz éven át tartó bérletbe a Salt Lake Kft-nek azzal a céllal, hogy a befektető egy központi mászótoronyból, különféle nehézségű drótköteles akadálypályákból álló kalandparkot építsen itt, amelyhez íjászpálya, mászófal és egy rönkvár is társul. A befektető már tavaly megkezdte a tereprendezést, a munkák előkészítését, ám, mint Hordó József, a cég vezetője mondja, ismeretlenek többször kiszakították a kerítést, a tájékoztató táblákat is letörték:

- Igyekeztünk és igyekszünk mindenben együttműködni, az önkormányzattal, Városgondnoksággal egyeztetve tűztük ki a kerítés nyomvonalát. Mivel építkezés lesz a területen, nem tekinthettünk el már csak az erre járók biztonsága érdekében sem a bekerítéstől. Ugyanakkor először csak az oszlopokat állítottuk fel, hogy az erre járóknak legyen idejük megszokni, hogy ez a terület hamarosan be lesz kerítve tette hozzá a cég vezetője. Mint mondta, a természetvédelmi hatóságtól is megkapták az engedélyt a park kialakításához: Az ilyen jellegű kalandparkok máshol is erdőben épülnek, hiszen ez a lételemük, nekünk sem célunk, hogy a környezetet romboljuk! - fogalmazott Hordó József, amikor kedden a helyszínen bejárást tartottak az önkormányzat környezetvédelmi irodájával, a Gaja Környezetvédő Egyesülettel és a Városgondnokság illetékesével.

Varga Gábor(b), a Gaja egyesület elnöke és Hordós József (k), a kalandparkot építő cég vezetője a lezárt területnél: a megoldást egy új tanösvény-szakasz kiépítése jelentené a kerítés mellett (Fotó: Tósoki Attila)

A leendő kalandpark miatt bekerített terület egy nagyjából száz méteres szakaszt zár el a tanösvényből. Banizs Károly, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagja szerint a probléma az, hogy e kis szakasz elzárása miatt bejárhatatlanná válik a nyolcas alakú tanösvény déli, 4,5 kilométeres része.

A helyszínen az a megoldás körvonalazódott, hogy a kerítés mellett ki kell alakítani egy új tanösvény nyomvonalat. Ezt támogatta Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke is. A tereprendezés megkezdődött, így van rá remény, hogy a gáttól a Sóstó déli, homokbánya felé eső részére továbbra is el lehessen jutni. A másik gondot viszont az okozza, hogy a Maroshegy felől a Sárkeresztúri útra sok gyalogos ezen a tanösvényen jutott el, ezt a szakaszt viszont mostantól végérvényesen elzárja a kerítés. Így a gyalogosok kerülővel, a tanösvény főbejáratánál juthatnak ki a Sárkeresztúri útra, ami miatt viszont három-négyszáz méterrel többet kell gyalogolniuk.

Mint a kerítés tövében többen megfogalmazták, a lakossági felháborodást jelentős részben a Magánterület táblák és a kommunikáció hiánya okozhatta, hiszen részletes terveket, térképet nem lehetett látni arról, mi épül majd ezen a területen. Mészáros Attila, a körzet önkormányzati képviselője azt ígérte, a lehetséges megoldásról hamarosan tájékoztatják a közvéleményt.

Az építtető tervei szerint ez év végére készül el a teljes létesítmény, amelyhez egy bio-étterem is kapcsolódik majd.

...A Sóstó amúgy is puffer zóna nélküli területéből valami kalandpark szülemény nyomán újabb területet csíptek le... A Sóstó agonizál. Ettől a mederkotrás-vízpótlás megmenthette volna, évekkel ezelőtt úgy tűnt, 200 millió forint uniós pénzzel ez elkezdődhet. Miért akadt el? kérdezi Banizs Károly, a megyei természetbarát szövetség elnökségi tagja, a természetvédelmi szolgálat vezetője lapunkhoz is eljuttatott levelében. Még az Alcoa Alapítvány többmilliós támogatásával létrehozott tanösvény egy részét is kerítés zárja el. ... Miért kell kalandpark egy önmagában kerek-egész, természeti értékeket felvonultató egység mellé? Utódaink élhető jövőjére útmutatóul a Sóstó természeti értékeinek felsorakoztatása, elsajátíttatása kulcskérdés. ... Ha már annyira muszáj kalandparkot létrehozni, a természeti értékek szempontjából kevésbé érdekes új csóri úti elegyerdő, vagy a Bregyó-közi Sportcentrum mögötti terület miért nem jó? Miért nem lehet felfogni, hogy hol, mikor, mire kell (szabad!!) nevelni gyerekeinket, hogy nem mindig lehet ömlesztve értéket és élvezetet együtt közvetíteni a gyermeki agy felé?


Székesfehérvár Önkormányzata is elkötelezett a Sóstói tanösvény sértetlensége és fejlesztése mellett

Székesfehérvár Önkormányzata nem támogatja, hogy a kalandpark miatt a Sóstó természetvédelmi területet bemutató tanösvény nyomvonala módosításra kerüljön. A város mindent megtesz a terület teljes rehabilitációjának megvalósulásáért és reméli, hogy a továbbiakban is a természetvédőkkel közösen támogathatják ezt a célt. A kalandpark kialakítása, amelyet eddig a Gaja Egyesület is támogatott, ráirányíthatja a figyelmet a természetvédelmi területre és még több érdeklődőt vonzhat Sóstóra. Éppen ezért az Önkormányzat a kalandpark létesítése kapcsán felmerült problémák miatt egyeztetést hív  össze az érintetteknek.

Székesfehérvár Önkormányzatának nem volt szándéka, hogy a területen kialakításra kerülő kalandpark a tanösvényt bármilyen formában érintse. A kialakult helyzet tisztázására azonnali egyeztetést hívott össze dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki az önkormányzati szakemberek mellett a Gaja Környezetvédő Egyesületet, valamint a területet bérbevevő vállalkozót is meghívta.

A város álláspontja az, hogy a kialakításra kerülő kalandpark csak akkor valósulhat meg, ha az nem érinti a tanösvény területét!

Székesfehérvár Önkormányzata bízik abban, hogy sikerül megegyezésre jutniuk a feleknek, hiszen a beruházás ötletét eddig a környezetvédők is támogatták és a kialakításra kerülő kalandpark még több ember figyelmét a Sóstó természeti értékeire és fontosságára irányíthatja, valamint segítheti a város törekvéseit, amelyek a természetvédelmi terület teljes rehabilitációjára, a mederkotrás és a vízpótlás megvalósítására vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!