Hírek

2017.06.22. 12:14

Kész a kerékpáros alagút - A biciklisek a táj legszebb részén kerekezhetnek

Bicske – Megtörtént az M1 sztráda alatti alagút-átsajtolás, ahogyan ezt az eljárást nevezi a szaknyelv. Bicske és Csabdi között épül a kerékpárút e szakasza, amelynek része az 54 méteres alagút.

Zsohár Melinda

Lapunk is tudósított az átsajtolás indulásáról, amely különleges műszaki megoldásnak számít. Az M1 autópálya alatti alagút kialakításához hidraulikus nyomóállomást létesítettek, s nem fúrással, hanem egy óriási vágóél segítségével hatoltak az úttest alatti töltésbe. A csaknem két hétig tartó sajtolás alatt a sztrádán zavartalan folyt a forgalom, mindebből semmit nem vettek észre a közlekedők. Harminc éve bizonyosan nem alkalmazták ezt a technológiát ilyen hosszúságú alagút kialakításához, mondták el a szakemberek.

Fotó: Zubán Zoltán

A biztonság érdekében mozgásfigyelő pontokat telepítettek az autópálya szerkezetébe, tájékoztatott a sikeres műszaki eredményről Szalai János építőmérnök, a kivitelező cég ügyvezetője. A napi többszöri mérés igazolta a költséges útlezárás helyett választott, bontás nélküli (No-Dig) eljárás helyességét. Már csak az lezárófejet készítik el az alagút két végénél, a háttám betonszerkezetét lebontják, s a felvonulási területet rekultiválják. A Tarján felé tartó kerékpárút félkész nyomvonala már látható, s a Szent László-patak mentén Etyek felé ívelő szakasz alapjai nyomon követhetők. A Pannónia szíve program legelső ütemének része ez a bicikliút, amely a teljes hossz elkészülte révén hozzákapcsolódik az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárúthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!