Hírek

2017.02.27. 19:05

Melyik a jobb megoldás: készpénz vagy bankkártya?

A 2016-os év végén 3601 milliárd forint készpénz volt a lakosság birtokában a Magyar Nemzeti Bank statisztikája alapján. Utánajártunk: a bankkártya vagy a készpénz a jobb megoldás?

Szanyi-Nagy Judit

Egészen 2013-ig 2000 milliárd forint körül volt a lakosságnál lévő készpénz, azóta viszont folyamatosan emelkedik az állomány: így 2016 végére 3601 milliárd forintot számolt a Magyar Nemzeti Bank, már ami a lakosság készpénzbirtoklását jelenti. Azonban a készpénzhasználat igencsak drága, mivel sokba kerül a bankjegyek fizikai szállítása, és a kormány szerint a bankjegyhasználat a feketegazdaságot is erősíti. Nem véletlenül: az utalások könnyen nyomon követhetők, míg egyes készpénzes üzletek sokszor számla nélkül is nyélbe üthetők. Épp ezek miatt tervezi az állam támogatással segíteni a POS-terminálok, tehát a bankkártyás fizetéshez szükséges eszközök beszerzését, amely azt jelenti: egy terminál kiépítéséhez legfeljebb nyolcvanezer forint támogatást lehet kérni, a tervek szerint ez évtől, amikor is mintegy harmincezer új terminál jelenhet meg országszerte. Azonban a kis forgalmú boltok tulajdonosainak nem éri meg kártyaelfogadó terminált telepíteniük, mivel a kártyatársaságok magas díjat kérnek ezért cserébe a kereskedőtől. Ezt megelőzendő tervezi a kormány a legfeljebb egy százalékos kártyahasználati díj bevezetését.

Van, aki a készpénzt, és van, aki a bankkártyát tartja biztonságosabbnak - a rendőrség szerint az utóbbi a jobb megoldás
Fotó: Koppán Viktor

A készpénz- és a kártyatartás más-más biztonsági kockázatot rejt. Korábban, a bankkártyás csalókkal foglalkozó anyagunknál Tábori Kitti, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr hadnagya már elmondta javaslatait a biztonságos kártyahasználatról. E szerint érdemes a https biztonságos böngészést használni a tranzakciókkor, amellett, hogy például a nyílt hálózatokon, úgymint a könyvtárakban vagy iskolákban sem érdemes bankkártyás pénzmozgást kezdeményezni.

- Alapvetően a bankkártya használata tekinthető biztonságosabb megoldásnak, hiszen nem kell nagyobb összegű készpénzt magunknál tartani. Még az elvesztése esetén is kisebb kár éri a tulajdonost, mivel az bármikor letiltható. Fontos azonban, hogy soha ne tartsuk a kártya mellett a PIN kódot, és kerüljük a túlságosan egyszerű számkombinációkat - emeli ki Sipos Mónika rendőr-főtörzsőrmester, majd hozzáteszi: - Akár a készpénz, akár a bankkártya használata mellett döntünk, minden esetben tartsuk szem e-lőtt, hogy csak a legszükségesebb értékeket vigyük magunkkal, és azokat ne egy helyre tegyük, illetve nagyobb összegű készpénzt se tartsunk magunknál, lehetőség szerint.

Vásárlási lehetőségek

Hazánkban az 1990-es években jelentek meg a bankkártya-elfogadó helyek, a kettős bankrendszer kiépítésének köszönhetően. Az azóta eltelt időszakban több mint százezer terminált alakítottak ki országos szinten. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 2,4 milliárd forintot határozott meg támogatásként új terminálok kiépítésére - ez 25-30 százalékos növekedést jelenthet a jelenlegi elfogadóhelyek számában.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Némethné Józsa Mária: - Inkább a készpénzt részesítem előnyben, mert az helyben van. A bankkártyát mindig keresni kell, úgy kell levenni róla azt az összeget, amit szeretnék. Szerintem a készpénz biztonságosabb is, jól el tudom rejteni, hiába van a bankkártyának kódja – azt is fel kell jegyeznem.

Németh Aladár: -  Bankkártyahasználó vagyok. Bár egyszer ellopták Agárdon, azóta csökkent benne a bizalmam, de még mindig biztonságosabbnak gondolom, mint a készpénzt. Hiába külön kell levennem róla a pénzemet, még így is kényelmesebb. És a kártyát a baj esetén le lehet tiltani.

Kozma Barbara: - A készpénzt jobban szeretem, mint a bankkártyát. Az a fajta félelem, hogy érintéssel bárki fizethet a kártyámmal, nem túl jó. Persze az is igaz, hogy a készpénzt elhagyhatjuk, de mellette szól, hogy hétköznap nem rohangálok több tízezer forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!