Hírek

2015.01.28. 16:45

Két és félszeres fűtésdíj: de miért?

Olvasónk szerint egy, már hatályon kívül lévő rendeletre hivatkozva akarja őt a költségmegosztók üzemeltetője (vagy a lakásszövetkezet?) két és félszeres fűtésdíjjal terhelni. Bűne , hogy nem engedte felszerelni az új, rádiós megosztót.

Házi Péter

- Mivel nincs aláírva, nem tudom, hogy az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet vagy a költségmegosztókat leolvasó kft. ragasztotta-e ki, de tény: a lépcsőházajtónkra már megint kikerült egy felhívás, ami szerint azok, akik nem engedték felszerelni az új, rádiós költségmegosztókat a lakásukba, a 104/2011. (VI. 29.) kormányrendelet alapján az átlagos fűtési díj két és félszeresére számíthatnak, mint fizetendő díj. A gond az, hogy ez a rendelet már nem hatályos - mondja Régi Gyuláné, aki több társával egy bírósági panasznapon tudta meg mindezt.

Régi Gyuláné az évekkel korábban felszerelt, és azóta is működő készüléket mutatja. Miért kellene most egy újat felszerelni?

- Ezek szerint sokakat egy érvénytelen rendelet fenyegetésével győztek meg, hogy járuljanak hozzá a rádiós készülék felszereléséhez? Rá-
adásul nekem van megosztóm, miért kellene hozzájárulnom egy új készülékhez? - kérdezi olvasónk, aki kíváncsi arra, ezek után kivetik-e rá a januári fűtésre vonatkozóan a két és félszeres díjat.

- Valóban nem volt szerencsés egy, már hatályon kívüli rendeletre hivatkozni, ám a távhőszolgáltatásról szóló, 157/2005 (VIII. 15.) számú rendelet teljes mértékben hatályos, ebbe épültek bele azok az előírások, amelyek például a két és félszeres díjról szólnak, amennyiben egy lakás esetében nem lehet leolvasni a költségmegosztókat, vagy ha ott fel sincs szerelve ilyen. A másik rendeletet éppen azért helyezték hatályon kívül, mert nincs szükség arra, hogy két helyen is szabályozzanak valamit - mondta megkeresésünkre Tófalvi György, a szóban forgó rádiós költségmegosztókat felszerelő Techem Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint e rendelet alapján egyszerűen nem is lehet mást tenni, mint a két és félszeres szorzóval meghatározni az adott lakásra vonatkozó fizetnivalót. Kerestük a szóban forgó házat kezelő lakásfenntartó szövetkezet igazgatóját, tényleg így tesznek-e, illetve, hogy megtudjuk, hány lakó nem engedte felszerelni az új készüléket, de egyelőre nem sikerült őt elérnünk.

Tófalvi György hangsúlyozta, a távleolvasásnak köszönhetően februártól (a januári fűtésre vonatkozóan) a valós fogyasztásról kapnak számlát a lakók. Így még időben látják, ha túl sokat fűtöttek, és tudnak változtatni szokásaikon. Ráadásul megszűnnek a szezon végi újraosztás miatti, olykor több tízezres pótbefizetések, igaz, senki nem is fog a fűtésszezon után nagy összeget visszakapni. Így a remények szerint a lakók közötti feszültségek is csökkennek.

2016-tól kötelező?

A Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Egyesületének keddi konferenciáján Németh Szabolcs, a Méréstechnika Kft. szakembere hangsúlyozta, az Európai Parlament 2012/27/EU irányelve alapján 2016. december 31-éig valamennyi magyarországi távfűtött lakást fel kell szerelni költségmegosztóval vagy hőmennyiségmérővel. Ezt a jogszabályt 2014 júniusáig kellett volna a parlamentnek átültetnie a hazi jogrendbe, ám ez még nem történt meg.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!