Hírek

2016.06.13. 17:01

Két évig megfigyelték, mielőtt lovaggá ütötték - csákvári cukrász a nagy magyar fehérasztalnál

Csákvár-Kecskemét – A magyar gasztronómia diplomatája lett a csákvári cukrász, Csuta Zsolt, akit két éven át titokban figyeltek meg a lovagok, mielőtt bevették a lovagrendbe.

S. Töttő Rita

Nagy meglepetés érte egy hónappal ezelőtt Csuta Zsoltot. A csákvári cukrász értesítést kapott az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendtől, hogy egy belső ajánlónak köszönhetően szeretnék beválasztani tagjaik közé. Mint kiderült, a lovagrend alapítója Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász, a rend célja pedig a magyar és az egyetemes vendéglátás értékeinek védelme, a hagyományok őrzése, a gasztronómiai fejlesztések támogatása, illetve azok átültetése a mindennapi gyakorlatba. A nagy magyar fehérasztal köré tehát nem ülhet akárki, ráadásul, mielőtt beválasztanak valakit tagjaik közé, két éven keresztül titokban megfigyelik – ezt már Csuta Zsolt mesélte el a feol.hu kérdésére. A cukrász a lovagrendtől kapott míves meghívóját is megmutatta, melyen ez áll: „Tisztelt Csuta Zsolt! Nagy tisztelettel köszöntöm az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nevében Önt, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend leendő lovagját, aki a magyar gasztronómia diplomatájaként életútja alatt számos elismerést és dicsőséget szerzett hazánknak határon innen és túl.” A kiválasztottat Kecskemétre hívták, ahol múlt szombaton ünnepélyes ceremónia közepette maga Benke László ütötte lovaggá.

Csuta Zsolt munkásságán egyébként volt mit figyelni, mivel sorra nyerte a cukrász versenyeket: kiválóan szerepelt például az Év fagylaltja versenyeken. 2008-ban a legszebben díszített fagylalt különdíját kapta. 2010-ben és 2012-ben az ,,Év fagylaltja" díjat szerezte meg, 2011-ben aranyérem és közönségdíj jutott neki. 2013-ban Pataky János felkérte, hogy vállaljon szerepet a zsűri munkájában, így lett az ,,Év Fagylaltja" zsűri elnöke. Mindemellett – hangzott el a méltatásában a ceremónián - az utánpótlás nevelését, oktatását is folytatja. A díjak sorában pedig már benne sem lehetett egy pár nappal korábbi ezüstérme és közönségdíja, melyet a Szegeden megrendezett Országos Fagylaltversenyen kapott parmezános körtés joghurt fagylaltjáért. A lovaggá avatás után ugyan nem lesz újabb kötelezettsége – tette hozzá, „csupán” annyi, hogy folytatnia kell hazája, szakmája érdekében megkezdett munkáját.

 

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek köszönhetően 2005-ben került a Parlament vadásztermébe az a Guinness-rekord méretű, diófa domborművel ellátott külső, és szürkemarha bőrrel bevont belső borítójú, arannyal veretett könyv, amely a honfoglalástól napjainkig mutatja be a magyar gasztronómia értékeit. A Magyarok Asztala című kötet széleskörűen dolgozza fel az ország gasztronómiai történelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!