Hírek

2017.02.13. 20:40

Két hét és épülnek a lelátók

Székesfehérvár - 2016. novemberében kezdődtek a Sóstói Stadion építési munkálatai. Az alapozással hamarosan végez a kivitelező Sóstó Konzorcium.

Ferencz Balázs

Vár állott, most kőhalom - juthat eszébe a Himnusz sora annak, ki bebocsátást nyer a Sóstói Stadion építési területére. A főépület, valamint a korábbi, sok szép Vidi-győzelemnek otthont adó aréna jellegzetes kandeláberei közül egy még áll, azonban a játékteret körül ölelő földlelátó, vagy a stadionnak fazont szabó ívek, formák már átalakultak. Az egykori pálya közepén hatalmas betonhalmok magasodnak, vasrácsok fekszenek, de nem az elmúlást, hanem a megújulást jelképezik. A Sóstói Stadion építésének első szakaszában több mint 12000 köbméter föld került visszatöltésre, majd a mélyalapozás előbb kiemeltek 4500-5000 köbméter földet, az alapozás során pedig több mint 3000 köbméter betont öntöttek az árkokba a kivitelező Sóstó Konzorcium munkatársai.

A Sóstó szomszédságában már áll a vasszerkezet, melyre a betonozás után az új tribünsorok feküdhetnek fel Fotó: Molnár Artúr

- A lelátókaréj mélyalapozása elkészült, egyedül azon a részen nincs még kész, ahol a régi pilon áll. Hétfőn kezdtük a Csíkvári út felől álló régi épület melletti mélyalapozást. - ismertette a jelenlegi munkafázist Horváth László, a Sóstó Konzorcium projektvezetője. - A hideg miatt 70-80 százalékos kapacitással tudunk dolgozni, mert csak 10-11 óra körül tudjuk kezdeni a betonozási munkálatokat.

A Csíkvári út felől érkezők láthatják, hogy a 2005-ben épült fejépület falazata, tetőszerkezete is bontásra került, de a létesítmény vázszerkezete megmarad.

- A belső válaszfalakat, vázkitöltő falakat, padló-rétegrendeket elbontották, valamint a Csíkvári út felőli oldalon új lépcsőházak épülnek majd. Elbontják még a főlelátót is, mert új lelátóelemek készülnek. Új tetőszigetelést, tetőrétegrendet, homlokzatburkolatot, üvegfalakat kap a fejépület, tulajdonképpen a régi vázat öltöztetjük fel - mesélte Horváth László.

Munkagépek bontják a főépület lelátóit,  új, előregyártott betonelemek kerülnek a helyükre Fotó: Molnár Artúr

Hogy a szerkezet bírja a jövőbeli igénybevételt, valamint az új épületstruktúrát is biztosan hordozza, néhol meg kell erősíteni a főtribün
födémrendszerét.

- Ez egy tízéves épület, nem akartunk pazarolni, hogy elbontjuk teljesen - mondta a megrendelő képviseletében Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. - Beruházói kérés volt, hogy magas fokozatú, úgynevezett BREEAM-típusú környezetvédelmi besorolásnak is megfeleljen a stadion. Amit tudunk, újrahasznosítunk.

- A bontott anyagok 75 százalékos újrahasznosítását jelenti a BREEAM Good minősítés, amit megcéloztunk - tette hozzá a projektvezető. - Ez elérhető. Az épületből kitermelt összes betont ledarájuk és újrahasznosítjuk. Az útpályaszerkezetekbe, a kerengőkbe, vagy éppen a parkolókba beépítjük a törtbetont.

A hidegebb télhez képest a kivitelezés rendben halad. Mintegy 150 fő dolgozik a Stadionon, melynek 2017-18 fordulójára állnia kell. - Folyamatban van a pontalalpok és talpgerendák kivitelezése, másfél-két hét múlva pedig elkezdjük a lelátóelemek építését az előregyártott vasbeton-szerkezetek beemelésével - jelentette ki Horváth László.

A régi eredményjelzőt nem tudták úgy szétbontani, hogy azt az UEFÁ-s aréna hírnökeként megmenthették volna. A kandeláberekkel együtt ledarálták ezeket a szimbólumokat. A tetőszerkezet azonban megmaradt. Finom, óvatos bontással ledaruzták, elszállították a tetőt, műhelyben megerősítik, meg is hosszabbítják, és újra felületkezelik. A régi tető új formájában visszakerül a lelátók fölé. Mészáros Attila tájékoztatta lapunkat, hogy a stadionrekonstrukció részeként a Sóstó Természetvédelmi területen hamarosan levágják a nádat, míg a mederkotrás, a vízutánpótlás és a tanösvény felújítására kiírt közbeszerzési eljárásban is eredményt hirdetnek a közeljövőben. Székesfehérvár Közgyűlése múlt pénteken írt ki pályázatot az utak felújításának első ütemére, melynek keretében a Szárcsa utca és a Temető utca újulna meg, s vendégparkolót is kialakítanának.

A tervek szerint az év végére minden út, járda, parkoló megépülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!