Hírek

2017.08.25. 14:17

Két napja rossz a kórházi CT, így Fejérben egyelőre nincs mód ilyen vizsgálatra

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház tájékoztatása szerint két nappal ezelőtt romlott el az intézmény területén működő magán diagnosztikai központban a computertomográf készülék (CT), a tényre kórházi páciensek hozzátartozói hívták fel a FMH figyelmét.

Kocsis Noémi

Mint egyikük írja, tüdőembólia gyanújával a fehérvári kórházba szállított édesanyját ezért a veszprémi Cholnoky kórházba szállították át, ahol van működő CT-készülék és így el lehetett végezni a betegen a diagnosztikai vizsgálatot.

A mellkasi szervek – közük a tüdő, szív, nyelő traktus – vizsgálatát gyanú esetén döntően CT-vel  végzik, ami a röntgennél kevesebb sugárterhelést jelent. Sok esetben az MR (mágneses rezonancia elvén működő modern képalkotó eljárás) is pontos diagnosztikát tud adni, ebből a megyében jelenleg több is van, Székesfehérváron a megyei kórházon kívül magán egészségügyi intézményekben is. Bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében a szakemberek szerint még pontosabb eredményt ad: kimutatja az élő tumorsejteket. Sajnos költséges eljárásról van szó, magánintézetekben vizsgálatonként (kontrasztanyagos kiegészítés nélkül) 24-29 ezer forintba kerül. Computertomográffal a hasonló vizsgálatok ára mindegy harmadával alacsonyabb, de a kórházbeli készülék meghibásodásával Fejér megyében jelenleg nincs lehetőség ilyen készülékkel történő vizsgálatra.

Mint a meghibásodott CT-ről a megyei kórház igazgatósága válaszában írja: " a helyettesítési rend szerint a Veszprém megyei kórház végzi el az akut CT vizsgálatokat. Azon esetekben, ahol a késlekedés miatt a veszprémi szállítás nem engedhető meg, helyben MR vizsgálatot végzünk. Előzetes jelzések szerint a meghibásodott alkatrészt kedden tudjuk pótolni." Kerestük a működtető központot is, de csak későbbre, hétfőn ígértek tájékoztatást arról ,mi is okozta a meghibásodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!