Hírek

2017.04.29. 13:42

Két új díszpolgára is van Fejérnek - A megyenapon adták át a megyei közgyűlés díjait

Balsay Istvánt, Fehérvár volt polgármesterét, valamint Bogárdi Szabó István református püspököt is díszpolgári címmel tüntették ki szombaton, a megyei közgyűlés Móron tartott ünnepi ülésén.

B. Kiss László

Szombaton Móron tartották az idei  megyenapot. A  közgyűlés  ennek alkalmával tartott ünnepi ülésén adták át Fejér  önkormányzatának kitüntető címeit és díjait. Az ünnepségen jelen volt a megye számos illusztris közéleti személyisége is.

Fenyves Péter, Mór polgármestere a közgyűlésen tartott köszöntőjében - többek közt - elmondta, hogy rendkívüli megtiszteltetés a város számára, hogy helyet adhat a megyenapnak.

A megyei közgyűlés idei díjazottai az ünnepség végeztével álltak a kamera elé
Fotó: Molnár Artúr

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi  beszédében felidézte: míg 2009-ben a megyére vonatkozó GDP adat az országos átlag 89 százalékát tette ki, addig 2015-ben már meghaladta, felülmúlta az országos átlagot, és Fejér így a negyedik helyre lépett elő a megyék között. A bruttó átlagkereset tekintetében még előkelőbb helyen áll Fejér: 2016-ban csupán Győr-Komárom megye előzte meg. A foglalkoztatási mutatók vonatkozásában az ötödikek vagyunk, az egy főre jutó vásárlóerő pedig - a fővárost nem számítva - itt a legmagasabb az idei adat szerint.

A megyenap méltó alkalom a legkiválóbbak, a közért legtöbbet végzők elismerésére, és arra is, hogy minden alkalommal egy-egy olyan településre irányítsa rá a figyelmet, amely példát mutat a jövő építésében - mondta el beszédében az elnök. Molnár Krisztián méltatta azt a fejlődést, amelyet az idei megyenap házigazdája, Mór produkált, és amelyet olyan létesítmények fémjeleznek, mint például a város  új autóbuszállomása, a helyi óvodák, iskolák energetikai korszerűsítése, a belváros rekonstrukciója, a postahivatal felújítása, vagy a Mór és Csókakő között megépült új kerékpárút. Az elmúlt évek móri beruházásai meghaladták a 2 milliárd forintot, s az újabban elnyert pályázatok további, milliárdos fejlesztésekkel kecsegtetnek - fogalmazott a megyei kögyűlés elnöke. Molnár Krisztián felidézte:  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP keretében, ahol a megyei közgyűlés 69 települést juttatott most összesen 14,5 milliárdos pályázati forráshoz, a móri régió 3,5 milliárdot nyert.

Törő Gábor országgyűlési képviselő az ünnepségen tartott rövid beszédében elmondta azt is: aki nem pályázik, az nem nyerhet. Éppen ezért biztat továbbra is minden polgármestert arra, hogy ne mulasszanak el pályázni.

A megyenapi ülés alkalmával Molnár Krisztián nyújtotta át a megyei közgyűlés kitüntetéseit, díjait.

Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címben részesült Fejér megye és azon belül Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságának fejlődéséért végzett fáradhatatlan közéleti munkája elismeréseként Balsay István.

Ugyancsak Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet nyert el a Fejér megyében élők érdekében végzett áldozatos lelkipásztori munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként Bogárdi Szabó István, református püspök.

Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült dr. Csernavölgyi István, Fejér megyei egészségügyi ellátás szervezésében vállalt kiemelkedő, áldozatos vezetői munkája elismeréseként. Továbbá dr. Mikola József, az egészséges életmód népszerűsítéséért, a magyar egészségügyben a gyógyítás és megelőzés területein végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

Fekete János Díjat kapott Unger József, Fejér megye lakossága szolgálatában az informatika területén végzett fáradhatatlan közszolgálati munkássága elismeréseként, valamint Hollósiné Heidinger Rozália, két évtizedes, példamutató közszolgálati munkája elismeréseként.

Gróf Klebelsberg Kuno Díjban részesült Bányai György, az oktatás területén a tanulók nevelésében hosszú ideje kimagasló szakmai és vezetői munkája elismeréseként. Ugyancsak ezt a díjat vehette át Dr. Vizi László Tamás, a felsőoktatás területén a hallgatók oktatásában vállalt kimagasló oktatói, oktatásszervezői és vezetői munkája elismeréseként.

Marosi Arnold díjban részesült Jávor Géza, a Magyar Óceánátrepülési Emlékbizottság szervezőjeként az óceán átrepülésének évfordulójára épült helytörténeti emlékhely kialakításáért végzett példaértékű önkéntes munkájáért, illetve Salgói János, a helytörténeti értékek, emlékek megőrzéséért végzett áldozatos tevékenységéért.

A megyei közgyűlés Németh László Díjban részesítette Bokros Ilonát a korszerű és eredményes oktatás-nevelés megvalósításában végzett kiemelkedő munkájáért. Illetve Csonka Károlynét, a nevelés területén végzett több évtizedes, példamutató pedagógusi életműve és vezetői munkássága elismeréseként.

Dr. Paulikovics Elemér Díjat kapott Kovács Sipeki Dávid, a betegszállítás területén végzett kiemelkedő munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként. Ugyanezen elismerést adományozták a Sárbogárdi mentőállomás kollektívájának, a Fejér megye lakossága érdekében a sürgősségi betegellátásban nyújtott kiemelkedő munkája elismeréseként.

 

Pápay Ágoston Díjban részesült Mahlerné Köfner Anikó, az autizmussal élő gyermekek szakszerű közoktatási ellátása és családjaik segítése érdekében végzett kimagasló szakmai munkájáért. Radics Ferenc posztumusz kapta meg a  díjat a rászorulók iránti elkötelezettséggel végzett szakmai munkája, közösségi szerepvállalása elismeréseként.

Salamon Lajos Díjat vehetett Dr. Bárdos Zoltán, a Fejér megye lakosságának biztonsága, közrendje, köz- és vagyonbiztonsága, valamint a katasztrófa elhárítás érdekében kifejtett színvonalas munkája, közösségi tevékenysége elismeréseként. Továbbá Ivanics Dénes is, a katasztrófa elhárítás területén hosszú ideje végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként.

Széchenyi Viktor Díjban részesült Erwin Schmuck, az ipar és kereskedelem területén elért kiemelkedő megyei fejlesztési tevékenysége elismeréseként. E díjat kapta meg a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. innovatív szellemisége elismeréseként.

Terstyánszky Ödön Díjban részesült Csepecz Ferenc, Fejér megye labdarúgó sportjának fejlődéséért, kimagasló sporttevékenységének elismeréseként. Továbbá Kassai Flórián, Fejér megye hírnevét öregbítő sporteredményei és kiemelkedő sporttevékenysége elismeréseként.

Vörösmarty Mihály Díjban részesült Juhász Zsófia, Fejér megye kulturális öröksége és néphagyományai megőrzése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája, példamutató közösségteremtő tevékenysége elismeréseként. A díj másik kitüntetettje a  Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör, amelynek Fejér megye kulturális életében végzett, két évtizedes értékteremtő kulturális tevékenységét jutalmazták.

Wekerle Sándor Díjban részesült Blaumann Helga, a német nemzetiségi kultúra és hagyományok ápolásáért és a nemzetiségi jogok védelméért végzett két évtizedes munkája elismeréseként. A másik idei Wekerle díjas Borbély Tiborné lett, a horvát nemzetiségi kultúra hagyományainak megőrzése érdekében végzett fáradhatatlan munkássága elismeréseként.

Az ünnepi műsorban közreműködött az Edelweis német nemzetiségi táncegyüttes, az ugyancsak móri Forgatós néptáncegyüttes, valamint  a helyi Radnóti iskola Szászszorszép énekes csoportja

A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT DÍJAZOTTJAI

Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címben részesült Fejér megye és azon belül Székesfehérvár gazdaságának fejlődéséért végzett fáradhatatlan közéleti munkája elismeréseként Balsay István. Ugyancsak Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet nyert el a Fejér megyében élők érdekében végzett áldozatos lelkipásztori munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként Bogárdi Szabó István, református püspök. Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült dr. Csernavölgyi István és dr. Mikola József. Fekete János Díjat kapott Unger József, valamint Hollósiné Heidinger Rozália. Gróf Klebelsberg Kuno Díjban részesült Bányai György és Dr. Vizi László Tamás. Marosi Arnold díjat vehetett át Jávor Géza, illetve Salgói János. Németh László Díjban részesült Bokros Ilona, Illetve Csonka Károlyné. Dr. Paulikovics Elemér Díjat kapott Kovács Sipeki Dávid és a Sárbogárdi mentőállomás kollektívája.Pápay Ágoston Díjban részesült Mahlerné Köfner Anikó, illetve - posztumusz - Radics Ferenc. Salamon Lajos Díjat vehetett át Dr. Bárdos Zoltán, továbbá Ivanics Dénes. Széchenyi Viktor Díjban részesült Erwin Schmuck, és a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.Terstyánszky Ödön Díjban részesült Csepecz Ferenc és Kassai Flórián. Vörösmarty Mihály Díjat kapott Juhász Zsófia, illetve a Mezőszentgyörgyi Amatőr Színjátszó Kör. Wekerle Sándor Díjat kapott Blaumann Helga, valamint Borbély Tiborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!