Hírek

2017.08.04. 19:10

Kétmilliárd forint a közösségi közlekedésre - Székesfehérvár 54,8 milliós támogatást kap

BUDAPEST-FEHÉRVÁR A kormány az idén 2,05 milliárd forinttal támogatja - Budapestet nem számítva - a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedését.

Házi Péter

Fehérvár a 374 milliós éves kiadásához alig 55 milliós támogatást kap.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közzétette, hogy melyik település mekkora központi támogatást kap az adott város tömegközlekedésének fenntartásához. A kormány.hu honlapon nyilvánosságra hozott döntés szerint 22 megyei jogú város 1,949 milliárd forint támogatást kap 2017-ben, további 52 egyéb település 101,4 millió forint helyi közösségi közlekedési támogatásban részesül, a keretösszeg azonos a tavalyi forrással. A kincstár a támogatás 25 százalékát szeptember 8-áig, a fennmaradó részt havonta, három egyenlő részletben folyósítja az érintett önkormányzatoknak.

A támogatást a 2016. évi súlyozott személyszállítási teljesítmény alapján osztotta fel az NFM.

A táblázatból az is kiderül, hogy Székesfehérvár esetében a tömegközlekedés, azaz a helyi buszjáratok fenntartásához a város 374 millió forint önerőt ad, a bevételekkel nem fedezett költség 213 millió forint, az állami támogatás pedig 54,8 millió. Debrecenben, ahol villamosok is járnak, 3 milliárd az önerő és 400 milliós központi támogatást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!