Hírek

2016.05.16. 18:20

Kettős évforduló - Szombaton tartják az ünnepséget

Adony - A püspök engedte, hogy saját pénzből kápolnát építsenek maguknak a szőlőhegyen. Ez a mai napig is áll.

Tribolt Lajos

Az 1800-as évek elején Adonyban letelepedett svábok jelentős erőfeszítéseket tettek a helyi borkultúráért. Milasin székesfehérvári püspök 1810-ben Szent Orbán napján vizitált a szőlőknél és tartott litániát. Igen ám, de támadt egy zápor és a résztvevők eláztak. Székhelyére visszaérve a püspök levelet írt, amelyben engedélyezte, hogy a helyi hívők saját pénzükön építsenek egy kápolnát. Ez 1813-ra meg is történt. A kápolna ma is áll, a helyi borászok szervezete a kilencvenes évek második felében felújította.

Egy korábbi felvonulás képén a balszélen Králl István, a helyi borrend nagymestere látható. Fotó: Percsi Tibor

Azért nem borrendet írtam, mert az akkor még nem volt. 1996-ban az Adonyi Szent Orbán Borbaráti Egyesület alakult meg, majd belőlük tíz évvel később a Dunamenti Szent Orbán Borrend Adony lett. Persze nemcsak a hagyományok ápolása erősödött fel, hanem a borkultúra is egyre nagyobb szerepet kapott. A vártnál nagyobb fejlődés következett be. Huszonegy éve indították a borversenyeket, ezek mára kistérségi szinten zajlanak, a helyszínt felváltva adja Iváncsa, Perkáta és Adony. Idén Perkáta volt a rendezvény házigazdája. Az eredményhirdetés most szombaton lesz a Szent Orbán-napon. Ez ünnepi alkalom, hiszen az egyesület megalakulásának 20., a borrend létrejöttének tízéves évfordulóját köszöntik. Meg is hívták az ország valamennyi borrendjét erre a jeles eseményre.

Szombaton 9.30-tól tartják a díszközgyűlést, majd az Adony Táncegyüttes ad műsort. Délután a szőlőhegyen lesz a felvonulás, a litánia és díjak átadása, valamint a borverseny eredményhirdetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!