Hírek

2015.12.29. 13:33

Perre mennek Hóman akadémiai tagságának visszaállításáért (frissítve)

Mindezt Varga István ügyvéd, egykori fideszes országgyűlési képviselő jelentette be a székesfehérvári Bartók Béla téren tartott megemlékezésen, ahol Hóman Bálint születésének 130. évfordulóján állították volna fel a történész szobrát.

Házi Péter

– Azért gyűltünk össze, hogy emlékjelet állítsunk Hóman Bálintnak, mindannak, ami művében és életében jó és jeles volt. Vegyük végre észre, hogy az a 25 esztendő, amelyet Horthy korszaknak nevezünk, minden hibájával együtt a magyar történelem legfényesebb  lapjaira tartozik. A két gonosz között Magyarország nem választhatta a keletet, az orosz hordákat, csak Németország felé orientálódhatott. Vajon Sztálintól várta volna akkoriban bárki is a trianoni döntés revízióját? – tette fel a kérdést Varga István egykori fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a szoborállítás elleni harc a feledtetésért, Hóman örök megbélyegzéséért zajlik. Szerinte politikai, történészi életműve akkor is élni fog, amikor elítélői, mai bírálói lábjegyzetként sem maradnak fent a magyar történelemben.

– Hóman Bálint volt az, aki tiltakozni mert az ország megszállása ellen.  Hóman Bálint is tévedett: a leggyalázatosabb volt a magyar történelemben zsidó honfitársaink deportálása. De hazugság az az állítás, hogy Hóman a zsidótörvények előkészítője volt – hangsúlyozta Varga István, akinek a perújítási kérelmét követően idén március 6-án a magyar törvényszék jogerősen felmentette Hómant a háborús bűntett vádja alól.

Varga a megemlékezésen jelentette be,   január 4-én pert indít a Magyar Tudományos Akadémia ellen, mert véleménye szerint a tudóst az MTA alapszabályának törvénytelen módosítása után zárták ki az akadémiai tagok sorából. Őt követően pedig Bárdossy László egykori miniszterelnök felmentését kéri majd a bíróságtól, akit szerinte a népbíróság jogszerűtlenül ítélt halálra.

A megemlékezésen Kováts Gábor, az alapítvány elnöke is köszöntötte a résztvevőket,  majd Demeter Zsófia és Ujváry Gábor történészek idézték fel a politikus Székesfehérvár fejlődését, modern nagyvárossá válását segítő munkásságát, Bobory Zoltán pedig egy szubjektívebb megközelítésben beszélt a politikus és Székesfehérvár viszonyáról.

A közel másfél órás rendezvény, amelyen az Új Magyar Gárda képviselői, illetve Novák Előd jobbikos politikus, valamint a fehérvári képviselőtestület több tagja is részt vett, mindenféle rendbontás, tüntetés nélkül ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!