Hírek

2015.02.25. 15:20

Agárdi gyermekhalál: Kezdődik a szülők pere

Székesfehérvár – Csütörtökön reggel kezdődik az országosan nagy port felvert, sok indulatot kiváltó gyermekhalál ügyében indított per a székesfehérvári Törvényszéken.

Kocsis Noémi

A 2013 tavaszán, agárdi családi házukban másfél évesen gyakorlatilag éhen veszett, élete végén már csak négy kilós kisgyermek halálában az ügyészség nem csak a szülőket, de a kötelességét megszegő házi gyermekorvost is elmarasztalná.

A jó anyagi körülmények között élő kétgenerációs család (a nagyszülőkkel együtt laktak) otthonának falai között máig érthetetlen gyermeknevelési módszerek uralkodhattak, legalábbis a nyomozás során eddig megállapítottak szerint. A 34 éves apa és két évvel idősebb felesége első gyermekükkel meglehetősen visszavonultan éltek, a kicsit gyermekorvoshoz sem akarták vinni, a kötelező védőoltásokat is csak a szakemberek erélyesebb fellépésére adatták be a gyermeknek. A táplálást is sajátos elvek szerint végezték, ritkán és keveset, a végén már a folyadékpótlást sem biztosították. A legyöngült gyermek halálához is ez vezetett (a szülőkkel kapcsolatban az is felröppent, hogy egy fényevő szekta tanait követnék, ám ez nem nyert bizonyítást), mire a család mentőt hívott a kisfiúhoz, már az újraélesztés sem segített az alig négy kilós apróságon.

A csütörtökön reggel kezdődő perben hosszan elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani, a szülők mellett ugyanis minden bizonnyal felelnie kell a gyermekorvos helyett a kisfiúval foglalkozó budapesti természetgyógyásznak is. Az alapjogi biztos korábban indított vizsgálata alapján felmerült a védőnő és a családgondozó felelőssége is, ám az eljárás során nem tártak fel nekik felróható mulasztást. A gyermekorvos ugyan a gyermeket annak 9 hónapos koráig ellátta, de miután a szülők a kapcsolatot megszakították, nem követte tovább a gyermek sorsát, fejlődését annak ellenére, hogy a páciens eltűnését aggályosnak találta. Őt a jelzési kötelezettség elmulasztása miatt vonhatják felelősségre.

Kapcsolódó cikk:

Agárdi gyermekhalál: Előzetesben maradnak a szülők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!