Hírek

2017.02.21. 14:18

Kezdődik az ablakcsere a Városháza épületén Székesfehérváron

Székesfehérvár - A Városház tér egyik meghatározó, műemléki épülete a Városház tér 1. szám alatti ingatlan. Régi terve volt már az Önkormányzatnak, hogy megkezdődhessen a felújítás, amely holnap a homlokzati nyílászárók cseréjével indul és tervek szerint jövőre a homlokzat és a tető megújulásával folytatódik.

ÖKK

A Belvárosban járók néhány hete egy bedeszkázott ablakot láthatnak a Városháza épületén. Ez egy most kezdődő felújítás első lépése, amelynek keretében városunk egyik meghatározó műemléki épülete újul meg több ütemben, önkormányzati beruházás keretében.

A kiemelt földszinti ablakkeret szinte az egyetlen, épen maradt „kordokumentum", másrészt ez szolgált mintaként a szakembereknek, hogy az új nyílászárók konszignációs és profilfelmérési rajzait elkészítsék, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályával egyeztessék. Érdekesség, hogy a Városház tér 1. nyílászáróit az épület 1937-1938-as nagy átépítésekor szinte teljes egészében kicserélték. Egy kapu és két ablak maradt csak meg az eredeti, illetve korábbi elemek közül – ezeket restaurálják.

Az örökségvédelmi engedélyt már megkapta a város, és a kivitelezőt is kiválasztotta egy közbeszerzési eljárás keretében a közgyűlés. Most fejeződött be a jóváhagyott rajzok alapján a nyílászárók gyártása, a homlokzati ablakok cseréje szerdán indul és legkésőbb március végére befejeződik. Ezt követően a beruházási szakemberek megkezdik a nyílászáró-csere II. ütemének előkészítését is.

A nyílászárók cseréjével párhuzamosan megindult a Városház téri épület tető- és külső homlokzati felújításához szükséges tervdokumentációkra kiírt közbeszerzési eljárás. A belvárosi patinás épület megújulása ezekkel a munkálatokkal folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!