Hírek

2017.06.23. 13:02

Kordában tartani az építési kedvet - erről is szó volt az agárdi lakossági fórumon

AGÁRD - A lakosság is beleszólhat, milyen legyen az arculata a városnak - kézikönyvet kell ugyanis készíteni, amelyre a javaslatokat péntekig várják.

S. Töttő Rita

A településkép védelmi törvénynek köszönhetően önálló helyi rendeletet kell alkotni a településképről – ezért tartott lakossági fórumot múlt hét csütörtökön Agárd polgármestere. Tóth István az arculati kézikönyvről – ugyanis ez a hivatalos neve a készülő javaslatcsomagnak – elmondta: ez határozza majd meg  az eltérő funkciójú, karakterű településrészeket, illetve ezeknek vázolja fel az arculatát. Például, hogy milyen magas lehet egy épület, milyen tetőformát kaphat, milyen színű lehet a homlokzat és hasonlók.

A kézikönyv tartalmához várják a lakosság javaslatait a fórumot követő 8 napig. Az új rendelet a lakosság véleménye alapján készül, melyet október elejéig kell elfogadnia a képviselő-testületnek. Ekkor vesztik hatályukat a most alkalmazandó településképi előírások.

–  Az arculati kézikönyv azért fontos, hogy ha valaki szeretne itt házat építeni, akkor bizonyos szabályok mentén tegye ezt – hangzott el a fórumon. Egy  tősgyökeres gárdonyi lakos a téma kapcsán javaslatot is tett: a hagyományos karakterű utcákban, mint amilyen a Móricz Zsigmond utca, meg kellene őrizni az itt található régi házak stílusát. Felvetődött az itt épülő új társasházak kérdése is, amelyek nem igazán illenek bele a képbe. A  polgármester  egyetértett:

– Erre már mi is felfigyeltünk, több helyen a tulajdonosok eladják az ingatlanukat telekként, amelyre új épületet húznak. Viszont a beépítési százalékot betartják, így engedélyt sem kell kérniük rá. Nekünk is bántja a szemünket a folyamat, ami több utcában elindult. Már dolgozik az irodánk azon, hogyan tudjuk a mostanában kibontakozott   nagy építési kedvet kordában tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!