Hírek

2016.10.13. 15:29

Ki akarták lakoltatni, szétverte a bérlakást

Székesfehérvár – Augusztus végén járt le annak a bérlőnek a szerződése a Mura utcában, aki már hónapok óta nem is lakik ott. De a ténylegesen ott lakó sem várta meg a kilakoltatást, viszont távozás előtt még szétverte a lakást.

Kocsis Noémi

Nem várta meg a kilakoltatást, önként kiköltözött a jogcím nélküli lakáshasználó albérlő, akinek bérbeadója már hónapokkal ezelőtt elköltözött a Mura utcai önkormányzati bérlakásból, ahol két évnél tovább élt. A szerződést az önkormányzattal megkötő bérlő is tetemes lakbér- és közüzemi hátralékot hagyott hátra, amelyet illegális albérlője még tovább fokozott. Az augusztus végi lejárt szerződésére figyelmeztették, ennek ellenére csak a hét elején költözött ki az albérlő, ám előtte még felszedte a padlót, megrongálta, illetve elvitte a konyhabútorokat – bár a lakás, a berendezések állapota önmagában is a teljes lelakottság képét mutatja.

A két bérlő hátraléka másfél millió forint körüli, és a lakás újra lakhatóvá tétele is nagyjából ennyibe fog kerülni – mondhatjuk, hárommilliót bukott a város az ügyön.


Megrongált bútorok, s mocsok mindenhol - ezt hagyták a jogcím nélküli lakók a bérlakásban Fotó: Városfejlesztési Kft.

A kedden történtek is jól mutatják, hogy van még feladat a szociális bérlakások területén, és megalapozottan indult intézkedéssorozat a 2011-ben elfogadott Lakáskoncepció mentén – reagált az esetre az önkormányzat illetékese honlapjukon. Megkeresésünkre, illetve kérdésünkre, megelőzhető lett volna a tartozásfelhalmozás, illetve miért várt az önkormányzat mostanáig, azt a választ kaptuk, hogy ezek a bérlakók a Széchenyi 76/b-ből kerültek át ide, és már a nyáron lejárt a bérleti szerződésük. Eddig tartott, hogy a végrehajtásról szóló jogszabályoknak megfelelően, minden törvényes határidőt betartva kiüríthető legyen a lakás. A bérlemény ellenőrzések folyamatosak voltak ezen ingatlan tekintetében is, a térfigyelő kamerák felvételei szerint a kilakoltatás előtti utolsó napon történt a lakás teljes, és módszeres szétverése, és az ott lévő használati tárgyak elhordása. Már akkor is haladéktalanul rendőri intézkedést kértek az illetékesek, azóta a kamerafelvételeket kimentve büntetőfeljelentést is tettek.

A hálátlan bérlőkről megkérdeztük az ügyről közösségi oldalán véleményt is közzétevő, majd azt másnap eltávolító területi képviselőt, Szigli Istvánt is, aki egészségi állapotára hivatkozva csak szűkszavúan nyilatkozott, mint mondta, sem neki, sem másnak nem volt jogcíme a szerződés lejárta előtt beavatkozni, amúgy a témát a megvalósult intézkedéssel lezártnak tekinti.

Mostanra mondhatni elköltöztek azok az emberek innen, akik folyamatosan semmibe vették a közösségi együttélés szabályait. Jó lenne a Mura utcában tiszta lapot nyitni, megszervezni, hogyan térjen vissza ide az élet, mert az emberek megérdemelnék. Szeretnék 2-3 hét múlva erről egy lakossági fórumot is tartani az itt lakókkal.

A lakást a kezelő hamarosan felújíttatja – ám azt nehéz megelőzni, hogy valaki a kilakoltatás előtti napon nekiálljon szétverni a bérlakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!