Hírek

2016.03.02. 15:50

Kiberbűnözők törik fel a kocsikat

Bangkokban rendezték meg februárban az Interpol II. Globális Gépjárműbűnözés Elleni Konferenciáját, ahol egy Fejér megyei rendőrt kértek fel, tartson előadást. Magyarországot Bagi Ferenc c.r.alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztály kiemelt főnyomozója és Horváth Georgina a Gárdonyi Rendőrkapitányság c.r. törzszászlósa képviselte.

Buthy Lilla

- Volt egy nagyon szép felderítésünk tavaly, jól beszélek angolul, ezért is kaptam meg ezt a lehetőséget. Nagyon büszke vagyok arra, hogy engem választottak – kezdte Georgina.

A konferencián 46 ország és öt nemzetközi szervezet is képviseltette magát. A Fejér megyei rendőrnő a magyarországi gépjármű bűnözés helyzetét, különféle módszereket és trendeket, statisztikákat, és három kiemelkedő felderített bűnügyet mutatott be. Most mi is ezekről a nemzetközi trendekről kérdeztük a törzszászlóst.

- Fejlődik a technológia, már modern autók vannak. Ezt nyilván a bűnözők is kihasználják, nekik is sokkal több lehetőségük van adatokat eltulajdonítani az okos gépjárművekből. A konferencián is a kiberbűnözés volt az egyik fő téma. Magyarországon még azért a gépjárműlopások nagy része nem a modern luxusautókat érinti. Inkább az 5-10 éves autókra vadásznak, és nem „hackerkedéssel”, hanem hagyományos módszerekkel törik fel és indítják el az autót. De Németországban már az ilyen kulcs nélküli módszerek terjednek - magyarázta a törzszászlós.

Mint mondta, az INTERPOL adatbázisa egyedülálló, csak 2015-ben 150 millió ellenőrzést hajtottak végre ebben a globális adatbázisban és 123 ezer gépjárművet sikerült azonosítani.

Hozzátette: - Magyarország tranzit ország, rajtunk folyamatosan mennek át az ellopott autók és az alkatrészek. Sokat sikeresen lefoglalnak a rendőrök, de a legnagyobb problémát az azonosítás jelenti. Érdekes, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság mennyivel előrébb jár. Ott 2002 óta kötelező már microdotot építeni minden új autóba, az országban nagyon jó a jogi szabályozás ezzel kapcsolatban. A microdotok használata elengedhetetlen az alkatrész és gépjármű azonosításban. Ez az autó több részén elhelyezett mákszemnyi microdot tulajdonképpen a jármű DNS-e: minden adatot magában hordoz, amivel azonosítani lehet, hogy az adott alkatrész, melyik autóból származik. A Dél-Afrikai modellt minden országnak követnie kellene – fogalmazta meg a konferencián is elhangzott konklúziót a rendőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!