Hírek

2016.07.22. 19:25

Kik is laknak az erdőben?

Székesfehérvár - Nem kereste meg az önkormányzatot, viszont valótlan állításokat terjeszt közösségi oldalán Horváth Aladár romajogi aktivista - állítja az önkormányzat. Mint megírtuk, 22 egykori bérlő kérte Horváth segítségét.

Klecska Ernő

Az elmúlt időszakban lapunkat is több olyan személy kereste meg, köztük roma és nem roma származásúak egyaránt, akiknek menniük kellett a város bérlakásaiból, mivel lejárt a határozott időre kötött bérleti szerződésük. Az önkormányzat ugyanis egy ideje csak határozott időre, néhány évre szóló szerződéseket köt - teljes politikai konszenzussal - arra hivatkozva, hogy a bérlakások betöltsék tényleges funkciójukat, miszerint átmeneti segítséget jelentenek a bérlők
számára.

Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint a városvezetés célja a bérlők fluktuációjának előmozdítása, hogy minél több rászorulónak segíthessen időlegesen egy-egy lakás, és ne csak egyetlen családot évtizedeken át.

Horváth Aladár (j) már többször járt Fehérváron, hogy meghallgassa a családokat

Mindebből következően több család bérleti szerződése járt, jár le mostanában, Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista, a Roma Parlament elnöke pedig, amint arról tegnap beszámoltunk, azért érkezett Fehérvárra, mert húsznál is több olyan család kérte a segítségét, akiknek el kellett hagynia a bérlakásokat. A város honlapján is megjelent önkormányzati álláspont szerint a Horváth Aladár közösségi oldalán említett négy kilakoltatott családdal összefüggésben - akik az erdőben találtak menedéket -, illetve a további 22 családot érintően az állapítható meg, hogy az erdőben hat, nem roma származású hajléktalan tartózkodik. Ők több éve a kríziskezelő központ nyilvántartásában és gondozásában vannak. Mindezek alapján visszutasítja az önkormányzat a romajogi aktivista állítását, miszerint példás, polgári, keresztény életet élő , tartozással nem rendelkező családok az utcára kerültek, ez egyértelműen valótlan, a jogcímmel rendelkező bérlők mind-
egyikét elhelyezték. A városháza számítása szerint a szociális jellegű kedvezményrendszereken keresztül a bérlők lakhatását az önkormányzat, azaz a székesfehérvári lakók közössége - csak a kedvező, jóval a piaci ár alatt meghatározott szociális lakbérmérték meghatározásával - nagyságrendileg évi 200 millió forinttal segíti.

Székesfehérváron egyébként ezeregyszáz bérlakás van jelenleg a város tulajdonában, amiből mintegy hétszázat szociális alapon, azaz a piacinál jóval olcsóbban adnak bérletbe. Költségelvű bérlakásból, azaz amikor a lakbérből származó bevétel legalább fedezi a lakás karbantartását, fenntartását, háromszáz darab van. Piaci elvű bérlakás pedig, azaz amely hasznot termel, mindössze harminc.

Az önkormányzat hangsúlyozza, semmilyen nyilvántartása nincs arról, ki roma és ki nem a szociális juttatásokat kapók közül, a származás így a döntéseknél sem játszik semmilyen szerepet. A roma önkormányzat felmérése szerint a romák 95 százaléka a közösség tulajdonában lévő szociális bérlakásokban lakik.

Horváth Aladár lapunk kérdésére elmondta: levélben kért egyeztetést Cser-Palkovics András polgármestertől, s fölhívta a roma vezetők figyelmét, szakmai hiba lenne cigánykérdést kreálni. Helyszíni látogatásai során - közölte - július 13-án és 20-án, 22 család írásban, négy hajléktalan erdőlakó szóban bízta meg jogaik és érdekeik képviseletével. A legutóbbi megbeszélésre, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat épületében került volna sor, de oda végül nem engedték be őket - tudtuk meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!