Hírek

2015.04.21. 09:06

Kikapcsolódás, tanulás, élmények - Már szervezik az osztálykirándulásokat

Valahol a tanítás folyamatának gazdagításának hívják, máshol tanulmányi kirándulásnak. Vannak, akik többször útra kelnek, de csak egy-egy napra, mások hosszabb időtartamra terveznek.

Buthy Lilla

A belföldi és külföldi úti célok változatosak, a finanszírozási forma kevésbé: általában önköltségen, tehát a szülők financiális segítségével kirándulnak az iskolásaink. A legtöbb oktatási intézményben már javában szervezik az idei osztálykirándulásokat: igazgatók, osztályfőnökök és diákok is mesélnek a tervekről.

A soponyai Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónőjét éppen osztálykirándulás közben érem utol. Rétimajor felé tartanak a gyerekekkel, a háttérben gyerekzsivaj és madárcsicsergés.

- Éppen most ültek le a gyerekek horgászni. Bejárjuk a szigetet, lesz előadás az egészséges életmódról, és itt is ebédelünk, halat természetesen – mondja Hollósi Lászlóné szusszanva egyet a túra közben, majd hozzáteszi: - Mi ökoiskola vagyunk, fontos számunkra a természet: éppen ezért a pedagógiai programunkban kiemelt helyen szerepel az egészséges életmódra nevelés.

Természetesen már szervezik a „fő” osztálykirándulást is: megtudom, az alsó tagozatosok általában egy napra mennek, a felsősök többre is kimenőt kapnak, és főként múzeumlátogatások, kiállítások és túrák szerepelnek a programok között. Az igazgatónő elmondása szerint főként szülői segítséggel valósítják meg a kirándulásokat, tehát osztálypénzből, de igyekeznek kihasználni a pályázati lehetőségeket is.

- Mi mindig május utolsó napjaiban kirándulunk: idén a Sobri Jóska Kalandpark, Herend környéke és a Bakony szerepel az úti céljaink között, a nyolcadikosaink pedig körbebiciklizik majd a Balatont. Látható, hogy mi inkább közelebbi helyeket jelölünk meg, az útiköltség miatt – tette hozzá Hollósi Lászlóné.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondja, náluk a hivatalos osztálykirándulási időszak, az szeptember első hete. A telekisek is osztálypénzből kelnek útra.

- Júniusban az iskolánk diákjai csak úgynevezett projekt napokon vesznek részt. Lehet ez tanulmányi kirándulás, de akár üzemlátogatás is. Ezek a szakmai napok megszervezett, de önköltséges „kiruccanások”. Szeptemberben is zömében egynapos kirándulásokat szervezünk, de vannak az idősebb korosztálynál többnaposak is. Mi ezt úgy hívjuk, a tanítás folyamatának gazdagítása: a cél, hogy minél több élményük legyen a diákoknak, és ne legyen minden „tankönyvszagú”. Az intézménynek nincs fedezete az utazásra, szállásra és étkezésre, ezek is önköltségi alapon működnek: ha a szülők igénylik, és vállalják – válaszolja kérdésünkre Szabó Gábor igazgató.

A Telekiben egyébként már nagy hagyománya van a külföldi tanulmányi utaknak is, amelyet két-három évente sikerül megszervezni. Az igazgató szerint szülői részről is nagy igény mutatkozik az ilyen utakra. Jártak már Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Németországban is. Legutóbb pedig, amiről mi is beszámoltunk, Franciaországban voltak az énekkarosok, ahol többek között Teleki Blanka sírjához is ellátogattak.

A Nikosz Beloiannisz Általános Iskola egyik osztályfőnöke, Farcalasz Johanna azt meséli, hogy éppen most nyertek meg egy pályázatot, így idén három osztály Fonyódligetre megy osztálykirándulásra. A részvételi díj és az ott alvás ezer forint, az útiköltséget és a programot pedig az utazóknak kell állni.

- Mi hajókázni mennénk, túrázni, bobozni, de kalandpark is van a környéken. Az én „gyerekeim” nagyon menők, velük biztos, hogy mindent be fogunk barangolni június első három napján. Próbálunk kevésből összehozni egy igazán élménydús programot, hiszen a szülők sincsenek anyagilag elengedve. Ha szerencsénk lesz, és szép idő, akkor a Balaton már önmagában jó program, de rossz idő esetén is hasznosan és tartalmasan el tudjuk majd tölteni az időnket – bizakodik az osztályfőnök, aki egy-egy napra is imád kiszakadni az iskola falai közül a gyerekekkel.

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban is szerveznek külföldi tanulmányi utakat: sőt, már hagyománynak számít, hogy a tizenegyedikesek külföldre utaznak. Dénes Zsófia végzős diák a gimnáziumban. Osztályával ők már nem a nyári kirándulásra, az érettségire készülnek gőzerővel.

- Tavaly augusztus végén egy fantasztikus nagy nyári kiránduláson vehettünk részt, ami javarészt osztálypénzből ment. Rómában töltöttünk el három felejthetetlen napot, az évfolyam másik osztálya pedig Erdélyben volt. Este a szálláson összegyűltünk mindahányan, és senki nem vonta ki magát a közös programok alól. Együtt voltunk, együtt éreztük jól magunkat, nem voltak klikkek. A látnivalók mellett ez volt a legjobb az egészben – emlékezik vissza Zsófi. Ebben a tanévben már kisebb kirándulásokra sem kerekedtek fel, de nincs hiányérzetük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!