Hírek

2015.06.08. 15:51

Kilakoltatták, de Bicskén szeretne élni Irma néni

Bicske – Tulajdonos, majd bérlő volt, később a házára terhelt devizaalapú hitel miatt kellett kiköltöznie egy 77 éves asszonynak és fiának – hétfőn az utolsó ingóságaikat is utcára tették.

Kocsis Noémi

Nem Irma néni az első és utolsó, aki devizahitel miatt elveszti lakhatási lehetőségét, az ő utcára kerülésük azonban meglehetősen szíven ütötte a kisvárosi közvéleményt, hiszen az idős asszony 1965 óta élt a házában, ahonnan áprilisban szükséglakásba kellett költözniük. Mindezt részben amiatt, mert Irma néni Budapesten rendőrként szolgáló fia 4 milliót vett fel egy autó vásárlására, a ház renoválására és adósságai kifizetésére. Az eleinte 33 ezres havi törlesztő azonban felment 80 ezerre, amit már nem tudtak fizetni. Vállalták viszont, hogy havi 40 ezret fizetnek annak az óbudai cégnek, amely a jelzáloghitelt szervezte a fiúnak, s amely nemfizetés miatt aztán megszerezte az ingatlant. A helyzet tavasszal fordult nehézre, Irma néni fia már korábban elvesztette a munkáját és rokkanttá is vált, az új tulaj pedig úgy döntött, eladja a házat és Irma néniéknek ki kell költözniük.

Irma néni a ház udvarán várta a kilakoltatást sírva. A 77 éves asszony Tabajdra költözhetett volna segítséggel, de nem akart.

Megpróbálkoztak önkormányzati bérlakás keresésével, de azt az információt kapták, nincs ilyen lehetőség. Május 15-én az önkormányzat kiírt egy pályázatot egy Akácfa utcai egy plusz két félszobás bérlakásra, ám erről a rossz érdekérvényesítési képességű és helyzetű asszony és fia nem tudtak.

Hétfőn kellett elhozniuk régi házukból az utolsó holmijaikat, például a néhány hétig az udvaron álló szekrényt, tetejéről az Irma néni elhunyt férjének hamvait tartalmazó urnát és még pár kisebb bútordarabot, háztartási eszközt. Jelen volt a házat tulajdonló óbudai cég képviselője is, aki szomorúnak nevezte az esetet, de hozzátette: cégük türelmes volt a lakókkal, pedig azok egy idő után nem fizették a bérleti díjat. Irma néni a helyszínen járó újságíróknak, azonban elmondta: ők pontos kimutatást vezettek a havonta befizetett összegekről.

A kilakoltatásnál jelen volt egy tabajdi ingatlantulajdonos is, akinek a bicskei önkormányzat két hónap kauciót fizetett volna ki, hogy az asszony és fia oda költözhessen. Irma néni azonban nem akarja elhagyni a kisvárost, ahol szinte egész életét leélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!