Hírek

2016.08.22. 19:55

Kinek hiányzik ez az ezer ember? - Ma is sok megoldatlan eset van az irattárban

Fejér megye - Országosan majdnem 1000 elhunyt személy fotóját tartják nyilván azonosítatlanként a rendőrkapitányságok. Fejérben kilenc esetről tudnak, van, amelyik már húszéves.

Kocsis Noémi

E cikk írásakor 78 személyt köröz eltűntként a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság, a múlt héten is nyoma veszett egy fiatal lánynak Soponyáról, ám őt augusztus 17-én végül Budapesten megtalálták. Dórát nagyon sokan keresték, hivatásos személykutatók is. Ahogyan hét éve kutat a családja a most 25 éves Ackermann Dávid után, szülei pár napja egymillió forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek, de az eltelt évek alatt sajnos semmilyen előbbre vivő új körülmény nem merült fel a fiú titokzatos margitszigeti eltűnésében.

Ackermann Dávid 2009. szeptember 11-én tűnt el rejtélyes körülmények között a Margitszigeten, felkutatásáért küzdő családja most ismét egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek. Ha valaki látta a fenti képen lévő fiatalembert, hívja az ismert rendőrségi telefonszámokat! (Fotó: a család archívuma)

De mi van azokkal, akiket nem élőként, hanem holttestként, netán már csak holttestrészként tart nyilván a rendőrség? A számuk majdnem ezer, s érthetetlen, hogy ezekért az egyelőre azonosítatlan elhunytakért nem jelentkeznek a hozzátartozóik

- Vannak a nyilvántartásban az ismeretlen személyazonosságú holttestek, amelyeknél az ügyet záros határidőn belül azért le lehet zárni, megtörténik a beazonosítás. Ők általában a Dunából kifogott holttestek, amelyek Budapestről jutnak el Dunaújvárosig, Adonyig, s itt találják meg őket a folyóban, sokszor 2-3 hét elteltével - mondja Győrfi Emese rendőr őrnagy, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetője. - A másik csoportot azok alkotják, akiknek személyazonosságát régóta körözzük, s aktájukat kollégáim újra és újra átolvassák. Bármikor felmerülhet olyan szál, amelyet eddig nem vettünk észre. Egyébként bármilyen élőszemélyes eltűnés kerül a látótérbe, ezzel az adatbázissal mindig összevetjük.

Győrfi Emese rendőr őrnagy (Fotó: FMRFK)

A legtöbb nagyobb kapitányságon, így Székesfehérváron és Dunaújvárosban is van komoly tapasztalattal rendelkező, kifejezetten holttestazonosítással foglalkozó rendőr, a koronázóvárosban alosztály. Jelenleg három ismeretlen holttest azonosításával is foglalkoznak itt, kettő kilétét valószínűleg hamarosan felfedik, már csak a DNS-vizsgálat eredménye van hátra hozzá, mondja az őrnagy. Az azonosításban megengedett időhatár egyébként 25 év. Az itthon hatályos egészségügyi törvény szerint a halál beállta után 30 nappal mindenkit el kell temetni, természetesen az azonosítatlan tetemek sem kivételek, de előtte DNS- mintát vesznek tőlük. Testük a feltalálási hely szerinti önkormányzat által biztosított sírhelyen nyugszik. A legrégebbi megyei ügy a talán legfurcsább is: 1997-ben egy Fejér megyei kihalt mező közepén, az ott álló egyetlen fára felakasztott fiatalemberről érkezett bejelentés a rendőrségre. A holttest ruházatában nem voltak iratok, az egyik zsebben szerb pénzt találtak a nyomozók, de a fiatalemberről máig nem sikerült megállapítani, ki lehet és hogyan lelte halálát az elhagyatott mezőn. Bár e holttestek esetében az idegenkezűség 95 százalékban kizárható, ebben az esetben ezt a körülményt még nem vetették el teljesen a nyomozók, az aktát újra és újra előveszik, hátha felmerül egy eddig mellőzött szál.

A rendőrség a police.hu felületen feltünteti a körözött személyazonosságú elhunyt személyeket, vagy holttestrészeket, pontos utolsó ismert ruházatot, testleírást mellékelve, de fotót kegyeleti okokból nem közölnek. Ennek ellenére a régóta eltűnt emberek hozzátartozói ezen a portálon is kereshetnek, gyanú esetén együttműködhetnek a nyomozóhatósággal - ezt sokuk kifejezetten szorgalmazza.

A Fejér megyében személyazonosság megállapítására ma is körözött ismeretlen halottak kivétel nélkül férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!